Rejtélyes faragványok

2018.05.04. 08:00

Titokzatos kaptárkövek várják a látogatókat a Bükkben

Szombaton rendezik a borsodi Szomolyán a változatos programokkal, szakmai rendezvényekkel gazdagított kaptárkőnapot. Az eseményt helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok bemutatója színesíti - közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI).

Szomolya, 2014. október 28. Kaptárkõ a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi területén, Szomolya közelében 2014. október 28-án. Az átlagosan 60 centiméter magas, 30 centiméter széles és 25-30 centiméter mély, feltehetõen szakrális célokra használt fülkéket nagy valószínûséggel az V.-XV. századig terjedõ idõszakban faragták a riolittufa sziklákba. Védetté nyilvánítják a magyarországi kaptárköveket. MTI Fotó: Komka Péter

A kaptárkövek a környezetükből kiemelkedő sziklák, kőtornyok felületébe faragott fülkék, néhol a fülkéken kívül még kőbe vésett csatornák, lyukak, kőüstök, sziklahelyiségek is fellelhetők. A képződmények legnagyobb számban Szomolyán találhatók.

Nagy Júlia osztályvezető közlése szerint a BNPI mellett a Kaptárkő Egyesület és a szomolyai önkormányzat szervezi a rendezvényt. A programra kilátogatók a Bükk-vidék Geopark egyik első szakmai programjaként szervezett geotúrákon és szakmai előadásokon ismerhetik meg a kaptárköveket. A Kaptárkő napon fotókiállítás is látható a Bükkalja kőkultúrájáról és szakvezetett buszos túra indul a kaptárkövekhez.

Vélhetően szakrális célokra alakították ki a sziklába vájt fülkéket még a középkor idején
MTI Fotó: Komka Péter

Az osztályvezető közölte: a kaptárkőnek nevezett geológiai különlegességek a bükkaljai kőkultúra részeként felkerültek a hungarikumok listájára.

Az átlagosan 60 centiméter magas, 30 centiméter széles és 25-30 centiméter mély, feltehetően szakrális célokra használt fülkéket nagy valószínűséggel az 5. és a 15. közötti időszakban faragták a riolittufa sziklákba. A magyarországi kaptárköveket 2015 tavaszán nyilvánították védetté.

A fülkés sziklák legnagyobb számban a Bükkalján fordulnak elő, ott 41 lelőhelyen 82 sziklaalakzaton 479 fülkét nyilvánított védetté egy korábbi miniszteri rendelet. A kaptárkövek kisebb csoportja Pest megyében a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben lelhető fel – ebben a térségben 31 sziklaalakzatba vésve 86 fülke vált ismertté -, és néhány szórványlelőhely is előfordul Abaújszántó, Salgótarján, Csákvár és Tihany környékén.

Borítóképünkön kaptárkő a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi területén, Szomolya közelében.

MTI Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!