illatfelhő

2019.07.04. 14:22

Tényleg pénzkidobás a méregdrága parfüm?

Egy új kutatás szerint bizony az.

Forrás: Shutterstock

Idő- és pénzpocsékolás, ha drága parfümökkel akarjuk elkápráztatni környezetünk érzékszerveit. Egy új kutatás azt állapította meg, hogy az emberek többsége az olcsón és egyszerűen előállítható illatokat preferálja.

Az Origo cikke szerint kutatók több mint 10 000 illatanyag vizsgálatával jutottak erre a megállapításra.

Azt találták, hogy az öt legnépszerűbb illatot a jázmin, a pézsma, a bergamott, a szantál és a borostyán képviseli.

A drágább parfüm egyáltalán nem jelenti azt, hogy jobb is – a múltban használt legnagyszerűbb illatok formuláit olcsón elő lehetett állítani, miközben drága alapanyagok összemixelésével is létrehozhatunk pacsulit

– összegezték tapasztalataikat a PLOS ONE című folyóiratban az Imperial College London kutatói.

A szakértők összevetették az online értékeléseket a parfümökkel, illetve azok összetevőivel, és kiderült, hogy a legpopulárisabb párosításnak a geránium és levendula számít.

Szintén népszerű a pézsma, a vanília és a vetiver kombinációja, a parfümgyártók mégis alig használják együtt ezeket az alapanyagokat. Hasonló a helyzet a jázmin és a menta összekeverésével, ami úgyszintén pozitív értékeléseket kapott.

Az újfajta matematikai modellen alapuló kutatás konklúziója az volt, hogy az emberek még mindig a régi, hagyományos, virágalapú illatanyagokat részesítik előnyben, és a drágább ár egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott parfüm elnyeri az emberek tetszését.

Munkánk betekintést nyújt a parfümök sikerében alapvető szerepet játszó tényezőkbe

– nyilatkozta Vaiva Vasiliauskaite, a kutatás vezetője, aki szerint módszerük egyfajta „mesterséges orrként” működve segítheti a parfümkészítőket a legideálisabb alapanyagok kiválasztásában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!