nem mindegy mivel

2018.12.05. 19:08

Télen is fontos a folyadékpótlás

A hidegben kevesebb vizet vagy forró teát fogyasztunk, pedig a megfelelő mennyiség bevitelére ekkor is figyelnünk kell, ellenkező esetben csökkenhet teljesítőképességünk.

Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy anyagcserénk és ezáltal szervezetünk téli túráink során megfelelően támogasson minket, ismernünk kell működését, ide tartozik a folyadékbevitel fontossága is. Nyáron a kánikulában mindenki literszámra dönti magába a vizet és egyéb innivalókat, télen azonban a hideg miatt hajlamosak vagyunk azt hinni, szervezetünknek alig van szüksége valamire. Nagyobbat nem is tévedhetnénk – hívja fel a figyelmet cikkében a csupasport.hu.

Amennyiben szervezetünk akár csak öt százalékkal dehidráltabb a szükségesnél, anyagcserénk 20–30 százalékkal lelassul, ami többek között közérzetünkre is hatással lehet. Fejfájást, gyengeséget, fáradtságot tapasztalhatunk magunkon, ingerlékenyebbek lehetünk és étvágytalanok. Szervezetünk hidratáltságát vizeletünk színe is mutatja. Minél átlátszóbb, annál hidratáltabbak vagyunk, minél sötétebb, annál kevésbé.

Annak érdekében tehát, hogy ezeket a tüneteket megelőzzük, folyamatosan fogyasszunk folyadékot. Ha egy napra indulunk túrázni, hozzávetőlegesen 2–3 literrel számoljunk. A víz mellett érdemes sportitalokkal is készülni, ezek ugyanis a szervezet számára szükséges elektrolitokat is nagyobb mennyiségben tartalmazzák. Télen a hideg időjárás könnyen elnyomja a szomjúságot, ezáltal a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása tudatos odafigyelést igényel.

Tipp:

ha viszünk magunkkal vizet és nagyon hideg az időjárás, a palackot mindig fejjel lefelé tároljuk táskánkban, mivel a víz felülről kezd el megfagyni.

Érdemes lehet megfontolni a termosz használatát is, erről bővebben korábbi cikkünkben ejtettünk szót.

Óvatosan bánjunk viszont a koffeintartalmú italokkal és az alkohollal. A koffein elnyomja a szomjúságot és az éhséget, amivel becsapjuk szervezetünket és azt érhetjük el, hogy nem a megfelelő időpontban visszük be a szükséges táplálékot és folyadékot. A koffein és az alkohol ráadásul vizelethajtó is, használatukkal tehát a dehidratáltságot segítjük elő.

Hóevés: nem ajánlott!

Csábítóan hathat a gondolat, hogy folyadékszükségletünket télen hóból pótoljuk, és a megoldás akár működhet is. Figyeljünk azonban oda, hogy a havat ne együk meg, hanem először olvasszuk fel, és utána igyuk meg. Ez némileg lassabb folyamat, a hó azonnali elfogyasztása azonban több energiát szív el a szervezettől, mint amennyit a folyadék feldolgozásával nyer.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock/plprod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!