életmentő volt

2021.03.20. 13:00

Szülés után kettős tüdőátültetést végeztek egy Covid-19-en átesett nőn

Az esetet két hónappal az átültetés után ismertette a Henry Ford Egészségügyi Rendszer orvoscsoportja, bemutatva a Detroit egyik külvárosában élő tanárnő négyhónapos kislányát is.

Forrás: Shutterstock

Kettős tüdőátültetést végeztek Detroitban egy amerikai nőn néhány héttel azután, hogy átesett az új koronavírus okozta Covid-19-en és gyermeket szült.

Jackie Dennis 36 hetes várandós volt, amikor november 20-án megjelent a sürgősségi osztályon köhögés, fejfájás és légzési nehézség tüneteivel. Koronavírus-tesztje pozitív lett és felvették a kórházba.

Egy héttel később döntöttek orvosai a szülés megindításáról, és megszületett kislánya, Mia. Dennisnél azonban tüdőgyulladás lépett fel, lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Később egy másik speciális lélegeztető gépre tették át, de tüdejének állapota nem javult.

A kettős tüdőátültetést január 16-án végezték az orvosok. „Tüdejét teljesen szétroncsolta a gyulladás, átültetés nélkül nem maradt volna életben. Állapota valószínűleg ugyanolyan súlyos volt, mint minden szervátültetésre várónak” – Lisa Allenspach, a Henry Ford tüdőátütetés-program orvosigazgatója.

Az orvos elmondta, hogy a Covid-19 szövődményei miatt a tüdőátültetések száma alacsony az Egyesült Államokan.

„Azt várjuk, hogy a Jackie Dennis képes lesz visszatérni a munkába, és tenni, amit csak akar. A hosszú távú túlélés esélye valóban nagyon-nagyon lehetséges és valószínű” – tette hozzá Allenspach.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!