Csend és környezetvédelem

2019.05.09. 12:00

Nem zavarhatják a balatoni fürdőzést az elektrojetek

A Balaton a strandoló, fürdőző turistáké, és ennek így kell maradnia a jövőben is – véli Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Forrás: likebalaton.hu

Civilek szerint zavaró és a környezetre is káros a Balatonon a magyarok által kifejlesztett elektrojet. A Nők a Balatonért Egyesület például petíciót fogalmazott meg „Nem kell a Balatonra se motorcsónak, se jetski, akármilyen motor hajtja is!” címmel. Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos.

Azt szeretnék, hogy a Balaton maradjon családi paradicsom

- olvasható a likebalaton.hu portálon.

A Narke electrojet névre keresztelt jármű fejlesztése magyar mérnökök munkájának köszönhetően Balatonvilágoson kezdődött meg néhány évvel ezelőtt. Mára elkészültek az első darabok, a gyártó tájékoztatása szerint eddig közel tízet adtak el a magyar tengeren.

Az elektrojet hivatalosan három személyes, súlya 380 kg, a háromfázisú aszinkronmotor 50 lóerős és óránkénti 55 kilométeres sebességre képes. Akkumulátora másfél-két órás működést tesz lehetővé egy töltéssel.

A Balatonon nem lehet a hagyományos jetskit használni, és ugyanígy tiltott a belső égésű motorral hajtott kishajók, csónakok használata is.

A Narke electrojet megfelel a jelenlegi törvényi kritériumoknak, mivel nem belső égésű motorja van, hanem korszerű, elektromos. Nem is motoros vízi sporteszköz (az tiltott a tavon), mert hosszúsága meghaladja a törvényben előírt 4 métert, így a hatályos szemleszabályzat alapján kisgéphajóként sorolta be a Hajózási Hatóság. Elektrojettel közlekedni tehát minden további nélkül lehet, feltéve, ha a jetező rendelkezik kisgéphajó-vezetői jogosítvánnyal.

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség legutóbbi ülésén felmerült, hogy

módosítani kellene a vonatkozó jogszabályt, hogy a törvény az elektrojetre is vonatkozzon, de egyelőre még nincs hivatalos állásfoglalás.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke azt is látja, hogy az önkormányzatok többsége ellenzi az eszköz használatát.

Korszerű szabályozásra van szükség

A likebalaton.hu a témával kapcsolatban Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztost is megkérdezte.

– Semmiképpen sem fordulhat elő, hogy az elektrojetek a fürdőzést, strandolást zavarják. Véleményem szerint az elektrojeteket az egész tavon nem lehet megengedni, ennek a strandok közelében biztonsági kockázatai is lennének, és a hullámverés is okozhat problémát. – hangsúlyozta Révész Máriusz. – Ugyanakkor a Balaton elég nagy ahhoz, hogy legyenek olyan részei, amelyeket akár ki lehet jelölni erre a célra. Meg kell vizsgálni, hogy hol lehet olyan helyet találni, ahol az elektrojet megengedhető anélkül, hogy a fürdőzőket, vitorlásokat zavarná – tette hozzá a kormánybiztos.

Fürdőzők és vitorláshajók Tihanynál
Fotó: Jászai Csaba / MTVA

- Nemcsak az utcákon, hanem a vizeken is sorra jelennek meg az újabb és újabb elektromos eszközök. A szabályozás ettől el van maradva.

Világosan meg kell határozni, hogy milyen eszközök, milyen feltételekkel, hol közlekedhetnek. Egy jó szabályozás a Balaton vonzerejét is növelheti.

Miért ne lehetne például a Balatonon megfelelő helyeken egy e-motorcsónak mögött vizisíelni? Ez a probléma előbb-utóbb a többi tavunkon is meg fog jelenni. Neki kell kezdeni a szabályozás kidolgozásának, a különböző célokra szánt helyszínek kijelölésének. Ezek előtt széleskörű egyeztetésre lesz szükség, olyan megoldást kell találni, amely mindenki számára megnyugtató – összegezte Révész Máriusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!