praktika a profitól

2020.07.26. 14:40

Nem is olyan nehéz házilag fagyit készíteni, mint gondolná

Nem feltétlenül lesz olyan, mint a boltban kapható, de a kezünk munkája, és biztosan örül neki a család.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alex from the Rock

Egy könnyed, hűsítő desszert mindig belefér még a vasárnapi ebéd után. Fagylaltot készíteni házilag pe­dig nem is olyan nehéz, mint gondolnánk. A biztos siker érdekében Koncz Andrea, az Év fagylaltja verseny harmadik helyezettje, a gödöllői Sissi Kézműves Fagyizó tulajdonosa osztotta meg a Borssal kipróbált receptjeit.

„A recepteket bárhogyan variálhatjuk, csak a mennyiségeket tartsuk be. A málnát helyettesíthetjük más gyümölcsökkel. A vaníliafagyit feldobhatjuk kávéval, fahéjjal, mandulával, a variációknak csak a képzeletünk szabhat határt” – súgta meg elöljáróban a fagyikészítő.

Vaníliafagylalt

Hozzávalók: 1 l tej; 0,5 dl tejszín; 40 dkg cukor; 6 tojás; 1 va­ní­lia­rúd

Elkészítés: a tejet a tejszínnel és a cukorral felforraljuk. Beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait, ízlés szerint belefőzhetjük a rudat is. Közben a tojásokat habosra keverjük. Amikor a tej felforrt, kicsit félretesszük, és amikor körülbelül 80 Celsius- fokra visszahűlt, ráöntjük a felvert tojásra. Habverővel alaposan elkeverjük, majd mehet a fagyasztóba vagy a fagyigépbe.

Bazsalikomos málna

Hozzávalók: 6 dl víz; 2 dl tejszín; 40 dkg cukor; 80 dkg málna; néhány bazsalikomlevél

Elkészítés: a vizet a cukorral felforraljuk. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tejszínt. Belerakjuk a forró keverékbe a málnát, majd a bazsalikomlevéllel együtt összeturmixoljuk. Ha van fagyigépünk abban, ha nincs, mélyhűtőben fagyasztjuk.

Ha a fagyasztót választjuk, 15–20 percenként elektromos vagy sima habverővel kevergessük át, igyekezve a már megdermedt részt leszedni az edény oldaláról és belekeverni a még hígabb részbe. Ne ijedjünk meg, ha csomós, azok a már fagyott részek – mondta Andrea. Nagyjából 3 óra alatt kellően megdermed bármelyik fagylalt otthon is.

Tipp: a legjobb, ha a fagyi készítéséhez fémtálat használunk, abban könnyebben hűl ki a krém.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!