Történelmi pillanat

2018.11.22. 22:42

Nem esznek több kutyahúst a dél-koreaiak

Vagy legalábbis nagy lépést tesznek efelé azzal, hogy csütörtökön megkezdték országuk legnagyobb kutyavágóhídjának a lebontását.

Forrás: Shutterstock

Fotó: El Nariz

A Tepjöng-tong komplexum megszüntetésétől azt remélik, hogy elvezet a kutyahúsfogyasztás hagyományának feladásához.

Dél-Koreában évente mintegy egymillió kutyát esznek meg, mivel azt tartják, hogy az állat húsa növeli az emberek energiáját.

A hagyomány nemcsak külföldön vált ki heves bírálatokat, helyi állatvédők szintén a kutyahúsfogyasztás beszüntetéséért harcolnak.

A Szöultól délre fekvő Szöngnam városában lévő komplexumban legalább hat kutyavágóhíd üzemelt, ahol több száz kutyát tartottak egy időben, a komplexum a kutyahúst felszolgáló éttermek egyik legfőbb beszerzési forrása volt az ázsiai országban. A vágóhidakat két nap alatt akarják lebontani, helyükre közparkot terveznek kialakítani – közölték szöngnami illetékesek.

A kutyavágóhíd állítólag évtizedeken keresztül szabályos engedélyek nélkül működött, és egy szöuli bíróság a közelmúltban hosszas per után úgy döntött, hogy az önkormányzat bezárhatja a vállalkozást.

Állatvédők azért is bírálták a működtetőt, mert barbár módon ölték le az állatokat. Aktivisták elektromos árammal való elpusztításhoz használatos eszközöket és kutyatetemek tömegét találták, amikor csütörtökön felkeresték a létesítményt.

Egy tavalyi felmérés szerint a dél-koreaiak 70 százaléka nem eszik kutyahúst, és 40 százalékuk gondolja, hogy a gyakorlatot be kell szüntetni.

„Ez történelmi pillanat. Megnyitja az utat több kutyavágóhíd bezárása előtt az országban” – írta blogjában a KARA állatvédő csoport.

Dél-Koreában nincs törvény arról, hogyan kell bánni a kutyákkal, vagy miként öljék meg a húsfogyasztásra szánt állatokat. Állattenyésztő gazdák azt kérték a kormánytól, hogy a kutyákra is vonatkozzanak az állatállomány jólétéről szóló jogszabályok, állatvédők azonban ellenzik ezt, a kutyahúsfogyasztás teljes betiltását akarják elérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!