jojóeffektus

2019.10.29. 22:45

Nem a fogyni vágyókban van a hiba

Bármikor szóba kerül a fogyás, az életmódváltás, szinte törvényszerűen felvetődik a jojóeffektus fogalma is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rocketclips, Inc.

A fogyókúrázók jelentős hányada ugyanis igen komolyan küzd ezzel a jelenséggel, amiről már csak azért is érdemes beszélnünk, mert sokan emiatt mondanak le az életmódváltásról – olvasható a Diéta és Fitnesz oldalán.

Ki ne tudná, de azért fogalmazzuk meg pontosan: a fáradságos fogyókúrával leadott kilók gyors visszatérését. Lefogytunk, majd visszahíztunk, gyakran többet is, mint amit leadtunk.

Azért többet, mert ha ugyanannyit eszünk is, mint korábban, a fogyókúra előtt, a rossz fogyókúra egyik hatása az volt, hogy károsítottuk az anyagcserénket, azaz könnyebben hízunk és nehezebben fogyunk.

Ennek hátterében a sejtek inzulinérzékenységének romlása áll, az, hogy a sejtjeink egyre kevésbé figyelnek a túlságosan felszaporodó inzulin folytonossá váló jelzéseire, és nem használják fel a szervezetünkbe érkezett energiát, az zsírként raktározódik el. Ennek az az eredménye, hogy az anyagcserénk egyensúlya felborul, a testünk nehezebben fogy és könnyebben hízik. Amikor már nem diétázunk, akkor szembetaláljuk magunkat a jojóhatással. Ekkor – bár normális tartományban étkezünk – a szervezetünk mégis rosszabbul dolgozza fel a tápanyagokat.

Jellemzően a helytelen diéták miatt kerülünk a fogyás és visszahízás ördögi körébe. Az emberek többségében megvan az elszántság, de hajlamosak bedőlni a csodadiétáknak és helytelen módszereknek, amelyek tönkreteszik az anyagcserét.

A cél nem az, hogy felüljünk egy hullámvasútra, aminek eredményeképpen minden harmadik hónapban jól nézünk ki.

Azt kell elérni, hogy egy olyan táplálkozást és életmódot alakítsunk ki, amely az életünk része lesz és csinos egészséges testet ad.

Ha ráléptünk a hízás útjára, azt jelenti, hogy felborult a testünk egyensúlya, ezt az egyensúlyi állapotot kell visszaállítani.

Ehhez kell egy éles kormánymozdulatot tenni és a hízásról áttérni a fogyás útjára. Az éles kormánymozdulat pedig egy anyagcsere-rendező, szakszerű program. Ennek úgy kell zárulnia, hogy amikor elértük a célunkat, akkor az úton maradjunk – mondja a doktornő.

A jojóeffektus ártalmas a szervezetünk számára, nem véletlen, hogy olyan sok az inzulinrezisztenciával küszködő ember.

Az elmúlt 20 év „csodafogyókúráinak” sajnos ebben nagy szerepük volt. A jojóeffektus számos egészségügyi kockázatot hordoz:

kiváltója lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek, magas koleszterinszintet eredményezhet, nő az epehólyag-bántalmak kockázata, és nem utolsósorban az ismétlődő kudarc, melyet az újra és újra bekövetkező súlyvisszanyerés okoz, lelki problémákhoz vezethet.

Sokan feladják, önmagukat hibáztatják, depressziósak lesznek, ami végül további táplálkozási zavarokhoz vezet. Pedig nem a fogyni vágyókban van a hiba, hanem a helytelen, szakmailag nem megalapozott módszerekben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!