pusztuló élőhelyek

2020.09.28. 11:52

Nagyon sok húsevő növény került végveszélybe

Világviszonylatban a húsevő növények egynegyedét a kihalás fenyegeti – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kuttelvaserova Stuchelova

Ausztrál, brazil és német kutatók megvizsgálták az ismert húsevő növények 860 fajának természetvédelmi státuszát, és kutatásaik eredményét a Global Ecology and Conservation című folyóiratban tették közzé.

A húsevő növények különösen érzékenyen reagálnak az emberi beavatkozásra, mint amilyen a természetes élőhelyük elpusztítása vagy a környezetszennyezés, és a klímaváltozásra

- ismertette a kutatást közleményében a müncheni Állami Botanikai Gyűjtemény.

A kutatás szerint világviszonylatban elsősorban a földek növekvő mezőgazdasági hasznosítása és beépítése jelenti a fő veszélyt a húsevő növényekre. Ráadásul ezek a növények tiszta és többnyire nedves helyekre vannak ráutalva, ezért különösképpen megsínylik a forró és száraz időszakokat.

A húsevő növények csak tápanyagban szegény talajon tudnak megélni,

ezért problémát jelent nekik a földek nagyarányú túltrágyázása nitrogénnel, amely a gyárak, gépkocsik és agrárüzemek porából a levegőn keresztül jut el hozzájuk – mondta el Andreas Fleischmann botanikus.

A kihalás fenyegette húsevő növények közül a legtöbb Brazíliában található, a dél-amerikai országot Indonézia, Kuba, Thaiföld és Ausztrália követi a listán. Ezeket az országokat különleges felelősség terheli azért, hogy fennmaradjon e fajok változatossága a világban. Többnyire olyan fajokról van szó, amelyek csak kis területen honosak az egyes országokban – hívta fel a figyelmet Adam Cross, a Nyugat-Ausztráliai Curtin Egyetem kutatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!