fitt

2018.06.08. 14:27

Mit kell tudni a salátafélékről?

A külső levelek többnyire hullámosak, és leszedés után hamar elhervadnak, míg a roppanósabb és halványabb belső levelek úgynevezett salátaszívet alkotnak.

MW

A salátaféléket alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk. A lazán álló levelűek folyamatosan szedhetők: ezek a tépősaláták. Jellemzően dekoratív megjelenésűek, hullámosak vagy fodrosak, gyakran vöröses színűek. A kifejlett állapotban betakarítandó fejes saláták levelei sűrűn álló, tömött rozettát képeznek, és kevésbé karakteres ízűek – írja a Vasárnap Reggel.

A külső levelek többnyire hullámosak, és leszedés után hamar elhervadnak, míg a roppanósabb és halványabb belső levelek úgynevezett salátaszívet alkotnak.

Kezdőknek is

A tavasztól őszig szabad földbe, ládába és nagyobb cserépbe egyaránt vethető saláta termesztése igazán nem követel különösebb szakértelmet. Legfeljebb a korai és a késői veteményt kell védeni a hidegtől.

Napos fekvést igényel, jó víztartó képességű, termékeny talaj esetén még a kezdők is biztosak lehetnek a sikerben.

Tavasszal ritkásan és sekélyen vessünk, elég, ha a magok kb. 1 cm mélyre kerülnek. Nyári hőségben a magok vontatottan kelnek, ezért a másodvetést halasszuk a már enyhébb, augusztus végi napokra. A fiatal palánták optimális tőtávolsága 15-30 cm. (Kövessük a magtasakon levő használati utasítást!)

Fotó: Shutterstock

Később a kiritkított palántákat átültethetjük lassabban fejlődő salátafajták mellé, vagy akár el is fogyaszthatjuk. A sűrűn vetett fejesedő fajtákat tépősalátának használhatjuk.

A salátákat rendszeresen kell locsolni. Csak akkor kapjanak – nitrogénben gazdag – trágyát, ha a talaj kifejezetten tápanyaghiányos.

A salátafejet késsel vágjuk le, mert így a tő gyakran újra kihajt, ha nincs túl meleg vagy tartós szárazság. A tépősalátánál ugyanezt tapasztalhatjuk. Hagyjunk meg néhány levelet is, mert így a növény könnyebben magához tér.

Felhasználás

A különböző friss salátazöldek társítása csodálatos megjelenést, szín- és ízhatást biztosít ételeinknek.

A keserű saláták fogyasztása fokozza a méregtelenítő kúrák hatásosságát.

A kiemelkedően magas rosttartalmú jégsaláta kedvezően hat az emésztőrendszer működésére.

A karakteres ízű római saláta az eredeti Caesar saláta alapja. Jégsalátával is helyettesíthetjük.

Tudta-e?

A jégsaláta azért kapta a nevét, mert 1920 táján a Kalifornia állambeli termesztők zúzott jéggel borítva rakták hajóra, úgy szállították.

A cikóriát egy bizonyos termesztési eljárással halványításnak vetik alá, amelytől a mészben gazdag feje puha és világos lesz.

A vörös cikória fehérrel mintázott levelei rózsaszín és vörös színben pompáznak.

A frisée saláta az endívia fodros levelű fajtája.

A tépősaláták közé tartozó, különösen dekoratív piros Lollo rosso és világoszöld változata, a Lollo bionda Olaszországból származnak.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!