melyik a legnépszerűbb?

2019.01.10. 11:34

Megváltoztak a teázási szokásaink

Már nem a fekete teák az egyeduralkodók.

Fábos Erika

Forrás: Shutterstock

A víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a tea – olvasható a Vasárnap Reggel cikkében. Főleg ilyenkor, a téli hónapokban iszunk belőle sokat. Magyarországon az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változtak a teázással kapcsolatos szokások. A fogyasztási adatok szerint már nem a hagyományos fekete teák az egyeduralkodók, a teljes értékesített mennyiségnek csak a húsz százalékát adják.

Sokkal több fogy ugyanis a gyümölcs ízesítésű vagy gyümölcsdarabkákból készült és herbateákból, de a zöld és a fehér tea is egyre népszerűbbek.

„A fekete teát a legtöbben a kávé helyettesítésére használják – mondta Varga Mariann, teaszakértő. – Erre a többi valódi tea is kiváló, ráadásul a kávéval szemben nem hirtelen és rövid időre pörgetnek fel, hanem hosszabb ideig élénkítenek és adnak energiát, különösen a zöld teák.

Korábban egyértelműen a fekete tea fogyott jobban, ma már inkább a zöldet keresi a többség. Érdemes azonban tudni, hogy akinek érzékenyebb a gyomra, a feketével jobban jár. Annak ugyanis a csersavtartalma alacsonyabb. Ma már kiváló és egészen különleges teákhoz is hozzá lehet jutni. Ezek drágábbak is, mint a szokványos vagy filteres változatok. Addig azonban, amíg nem tanuljuk meg jól elkészíteni és elrontjuk, nem fogjuk érezni a különbséget. Pedig össze sem lehet hasonlítani a két élményt.

A minőségi, szálas teákban sokkal több illóolaj, aroma és számos hasznos anyag van. Ha jól készítjük el, megfelelő hőmérsékletű vízzel, és megfelelő ideig öntjük le ezeket a leveleket, egy sokszínű és izgalmas világba kerülünk.

Attól függően, hogy tavasszal vagy nyár végén szüretelték, hogy erjesztették (vagy csak szárították), hogy került-e bele valamilyen virág vagy ízesítő anyag, hogy sodorták vagy porították, hogy Srí Lankáról vagy Japánból érkezett-e. Egy nagyon változatos, élményekkel teli világ, hiszen minden egyes tea más ízzel és hangulattal képes megajándékozni a fogyasztóját.”

Ráadásul egy csésze tea nemcsak feltölt vagy kikapcsol. Különböző mértékben ugyan, de minden valódi teáról elmondható, hogy az egészségnek is jót tesz a fogyasztásuk. Javítják a zsírok anyagcseréjét, jótékonyan hatnak a koleszterinszintre, frissítenek, vízhajtó hatásuk van, lassítják az öregedést és hidratálják a szervezetet.

Ha keserű, valahol elrontotta...

Túladagolta

Egy 1,5-2 decis csésze teához, 1,5 gramm, vagyis egy csapott teáskanál teafű elég. Ha többet használ belőle, elrontja az ízét. Ha túlzottan meleg vizet használ, akkor is ez történik, megég és rossz ízű lesz a tea, lobogó víz egyikhez sem kell.

Túláztatta

A tealeveleket legfeljebb három-öt percig szabad áztatni. Legtovább a feketét, legrövidebb ideig a zöldet, annak 1-2 perc leöntés elég. Ha ennél tovább áztatja, megkeseredik, mert túl sok csersav ázik ki belőle.

Túl olcsót vett

A szálas teák a legfrissebb hajtásokból származnak, de a filterekbe belekerülnek a szárak és az elöregedett levelek is, ráadásul törmelékes, így a csersav is gyorsabban kiázik belőle, mint a sértetlen, egész levelekből.

Ismerje meg a különböző fajtákat!

Bármilyen teát veszünk, az mind ugyanannak a növénynek, a Camellia sinensis-nek a leveleiből készül. Ennek az egy növénynek két változata alakult ki, egyiket Kínában, másikat főleg Indiában termesztik és a teák sokféleségét éppen az adja, hogy milyen minőségű talajon, milyen éghajlaton termesztik és hogyan dolgozzák fel. Azt, hogy milyen típusú tea lesz belőle, a szüret ideje és a feldolgozás módja határozza meg. A feketét erjesztik, az oolongot félig fermentálják, a zöld teát gőzölik, vagy sütik, ezt követően szárítják, a fehéret pedig csak óvatosan szárítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!