Kívül-belül

2019.11.07. 20:32

Megújított házban segíti a hátrányos helyzetűeket az Ökumenikus Segélyszervezet

A Biztos Kezdet Gyerekházat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldogkőújfaluban adták át csütörtökön.

Fekete Daniel / MÖS

Forrás: MÖS

Fotó: Fekete Dániel

A hátrányos helyzetű gönci járásban lévő településen a kívül-belül több mint 50 millió forintból megszépült ház átadásán Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete újságíróknak azt mondta: ez az intézmény Magyarország egyik leghátrányosabb településén segít, itt sok a munkanélküli, nagy a mélyszegénység, átlag fölötti a hátrányos helyzetű tanulók száma.

Hozzátette, az édesanyáknak tanácsadással segítenek a gyereknevelésben, itt együtt lehetnek az anyák gyerekeikkel.

A megújult épület várja a gyerekeket és szüleiket
Fotó: Fekete Dániel / MÖS

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról szólt, hogy a boldogkőújfalui ház széles körű összefogással újult meg, az intézmény kisgyermekeknek és családjuknak kínál esélyt a felzárkózásra. A Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a szervezet országos „Kapaszkodó” gyermekfejlesztő programjának, amelynek köszönhetően országszerte évente több mint kétezer gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.

A megújult épület átadóján Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára azt mondta:

minden gyerek érték, aki megszületik, és minden gyereknek meg kell adni a lehetőséget a teljes életre.

„Látnunk kell bennük az egészséges, életerős felnőttet, aki biztosan áll a lábán, munkája van és el tudja tartani a családját. Ha viszont egy gyerek útja már születésétől kezdve hiányokkal és buktatókkal van kikövezve, s nincs lehetősége biztos jövőre, akkor cselekednünk kell” – fogalmazott.

Mik azok a Biztos Kezdet Gyerekházak?

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2010 óta fejleszti a Biztos Kezdet Gyerekházak hálózatát. Jelenleg az országban 195 gyerekház van, ezek közül 110 hazai költségvetési forrásból működik, 85 pedig uniós támogatást kap a szolgáltatás kialakítására. A hazai támogatású gyerekházakat évente 2500 kisgyermek látogatja rendszeresen a szüleivel. A gyerekház szolgáltatásait várandós kismamák is igénybe vehetik, őket elsősorban a szülésre és az anyaságra készítik fel.

Borítóképünkön Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jótékonysági nagykövete gyerekek között a boldogkőújfalui házban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!