kincs a romantika

2018.02.13. 19:13

Megnyílt a világ első bankja szerelmespároknak

Az intézmény fiókjai az évnek csak néhány napján állnak nyitva az új történetek előtt, a következő ilyen nap Valentin-nap.

A szerelem központjává kíván válni a szlovákiai Selmecbánya: a világ leghosszabb szerelmes verséről ismert városban szerelembank nyílik Valentin-napon.

Andrej Sladkovic – született Braxatorisz András – 1844-ben írta meg szerelmének, Marínának 2910 soros költeményét, amely a világ leghosszabb romantikus verse.

Andrej és Marija 14 évesen szerettek egymásba Selmecbányán, amikor a szegény diák magánórákat adott a lánynak.

Szerelmük azonban nem teljesedhetett be, Marína szülei ugyanis egy jobb módú férfihoz adták a lányt. Andrej később lelkész lett és két évvel Marína esküvője után feleségül vette egy hivatalnok lányát.

Az elválás miatt érzett fájdalmában írta meg a Marína című verset, amelyet a mai napig tanítanak a szlovák iskolákban.

A Marína házában kialakított múzeum alagsorában kialakítottak egy 100 ezer fiókot tartalmazó trezort, ahová a szerelmesek emlékeiket zárhatják. Azért 100 ezret, mert pontosan ennyi karakterből – betűből, szóközből és írásjelből – áll a vers.

„Ha mind a százezer fiókot megtöltjük szerelmes történetekkel, akkor ez a ház lesz a legtöbb szerelmet magában foglaló hely, a szerelem epicentruma”

- mondta Katarina Javorska, a Szerelem epicentruma Alapítvány vezetője. Kiemelte: ellentétben Rómeó és Júlia történetével, Andrej és Marína szerelmi drámája valóságos.

„Ha milliók képesek Veronába utazni, hogy megnézzék a kitalált történet szerelmeseinek balkonját, akkor sokan készek lehetnek arra, hogy megtapasztaljanak egy valódi szerelmi történetet Selmecbányán”

- fogalmazott Javorska.

A szerelembank fiókjai az évnek csak néhány napján állnak nyitva az új történetek előtt, a következő ilyen nap Valentin-nap.

Az érdeklődők az epicentrumoflove.com internetes oldalon még foglalhatnak helyet saját szerelmük története számára.

Címkék#szerelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!