nincs több megfázás

2019.09.09. 16:06

Megmutatjuk, hogyan úszhatja meg az őszt betegség nélkül

Hagymával, cinkkel és néhány más praktikával.

Forrás: Shutterstock

Az őszi-téli időszakban még inkább oda kell figyelünk arra, hogy energiában-és vitaminban gazdag ételeket fogyasszunk, illetve hogy testünket felvértezzük a hideggel szemben. Íme a Mindmegette 10 tippje, amit érdemes megfogadni.

1. CINK

Ez a nyomelem aktiválja az immunsejteket. Ha megfázott, a cink három-négy nappal lerövidítheti a betegség időtartamát. Nagy mennyiség található belőle a zabpehelyben, a tojásban és a májban.

2. ENERGIÁBAN GAZDAG ÉTELEK

A hagyományos kínai orvoslás szerint vannak olyan élelmiszerek, melyek felmelegítik és energiával látják el a szervezetet. Ide tartoznak a szárnyasok, a póré-, a vörös- és a fokhagyma, a kávé. Ha ezek rendszeresen szerepelnek az étrendben, javul a szervek működése, és nő az aktivitás.

3. C-VITAMIN

Központi szerepe van a test működésében: számos anyagcsere-folyamat részese, továbbá megvédi a sejteket a szabad gyökök támadása ellen. Napi 100 mg elegendő védelmet nyújt. Ez a mennyiség kb. 1 db kiviben, 1 pohár narancslében vagy 1 adag brokkoliban található meg.

4. A MELEG VÉDELMET NYÚJT

Egy kis napfény, aztán szél meg egy kis eső – az átmeneti időszakban soha nem lehet tudni, mit vegyünk fel. Még szép időben is ügyeljen arra, hogy ne hűljön le a szervezet, és ne tartózkodjon huzatban. Főleg a lábát tartsa melegen és szárazon, mert a hideg elsősorban alulról támad. Néha lepje meg magát egy kellemes lábfürdővel, vagy tegyen lábmelegítőt az ágyába.

5. AROMATERÁPIA

Inhaláljon eukaliptuszos, mentolos vagy borsmentás illóolajjal! Tegyen belőle néhány cseppet egy forró vízzel teli edénybe, és lélegezze be a gőzt! Ez segíti a légutak tisztulását. Kisgyermeknél ne alkalmazza a módszert!

6. AKUPRESSZÚRA

A módszer hatására által beindul a test energiáinak áramlása, aktiválódik az öngyógyulás. Légúti megbetegedéseknél segít az úgynevezett náthapont stimulálása: szorítsa össze a hüvelyk- és a mutatóujját – a kettő tövénél középen kialakul egy dombocska, melynek legmagasabb részét két percig masszírozza.

7. ÜLŐFÜRDŐ

Ellazít, átmelegít, és enyhíti a megfázáskor jellemző végtagfájdalmat. A hatóanyagok a bőrön át is bejutnak, frissítik a vérkeringést, a gőzök pedig feloldják az orrban és a hörgőkben lerakódott váladékot. Tegyen a fürdővizébe kamillát vagy kakukkfüvet, és pihenjen a kádban 15-20 percig. Figyelem: ha lázas, ne vegyen meleg fürdőt!

8. HAGYMAZACSKÓK

A hagyma aktiválja a vérkeringést, és segít a szervezetnek „kidobni” a gyulladást okozó anyagokat. Tekerjen egy kendőbe 1 fej apróra vágott vöröshagymát, és tegye a fájó fülére. Húzzon sapkát, és néhány órát hagyja hatni a borogatást.

9. SZAUNA

Nemcsak a hangulata lesz jobb tőle, hanem a szervezetnek is jót tesz heti egy szaunázás az őszi–téli időszakban. A meleg gyógyító hatását évezredek óta ismeri az emberiség. A testhő növekedése ugyanis mozgósítja a szervezet védekező rendszerét, fokozza a vérellátást, felgyorsítja a gyógyulást. A finn és az infraszauna is megizzaszt, és mindkettő jótékony hatással van a közérzetre, noha a működésük és használati módjuk alapvetően különbözik. Hiszen amíg az előbbiben a szaunakályha melegíti fel a levegőt 70–90 fokra, addig az infrakabinokban úgynevezett infrasugárzó működésével emelkedik a hőmérséklet 45–65 fokra.

Mindig mossa le a sminket és az illatszereket, vegye le az ékszereket! A fémből készült darabok átforrósodva akár meg is égethetik a bőrt! A szaunázás előtt 1,5-2 órával már lehetőleg ne egyen, az elfogyasztott táplálék megemésztése ugyanis túlzottan igénybe veszi a szervezetet. Ugyanakkor az, aki éhgyomorral szaunázik, az alacsony vércukorszint miatt akár rosszul is lehet. Nem ajánlott alkoholt fogyasztani a szeánszok előtt.

10. GYÖMBÉRITAL

Tegyen 3 tk frissen reszelt gyömbért fél liter vízbe, lefedve főzze 5 percig, majd szűrje le. Adjon hozzá 2 ek citromlét, és édesítse mézzel. Igyon belőle annyit, amennyi jólesik. Az ital feltölt energiával, és segít elűzni a megfázást.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!