Ország-világ

2020.08.08. 11:45

Megkezdődött a szüret

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon és ezzel az északi féltekén is – mondta Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Ordacsehi, 2015. augusztus 6. Az elsõ fürt csabagyöngye szõlõket dobozba rakják a Somogy megyei Ordacsehi határában, a Balaton Agrár Zrt. területén 2015. augusztus 6-án. A korai érésû Csabagyöngyével kezdõdött meg Ordacsehiben a szõlõszüret Európában, jó termés várható, a szõlõ átvételi ára nem változik. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Varga Máté beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös bor várhatóan augusztus végén, szeptember elején kerül a boltokba. Megjegyezte,

a Csabagyöngye egy úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék.

Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 90 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből 90 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában – jegyezte meg az ügyvezető a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén.

Varga Máté kitért rá, hogy a szüret az elmúlt két-három évhez képest egy-két héttel később, de a sokévi átlagnak megfelelően indult. Az időjárás kevésbé bizonyult extrémnek, a május hűvösebb volt, a június száraz, a július csapadékosabb, mint a szokásos – jegyezte meg. Hozzáfűzte,

a termésmennyiség közepes, a minőség jó.

Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, hogy a cégnek 200 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, s 150 hektár integrált termelői területen nyújt teljes körű növényvédőszer-ellátást, szaktanácsadást, szüretet, értékesítést is magába foglaló szolgáltatást.

Nyolcfajta szőlővel foglalkozunk, a Csabagyöngyének nem kedveztek az elmúlt hetek felhőszakadásai, az ültetvényekben kialakult párás mikroklímát ugyanis közvetlenül az érés előtt nehéz kezelni, hiszen nem lehet vegyszerezni – közölte.

Varga Máté elmondta: a 185 embert foglalkoztató Varga Pincészet 200 hektáron gazdálkodik. Évente 20 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel badacsonyörsi és az egri borvidéken lévő feldebrői telephelyén, és 14 millió palack bort értékesít.

A társaságnak tavaly 5,8 milliárd forint árbevétele, és 300 millió forint nyeresége volt, idén 6 milliárd forint árbevételt és 300-350 millió forint nyereséget tervez – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!