figyeljünk oda!

2020.02.04. 14:39

Megkétszereződhet a rákos esetek száma húsz év alatt

Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához – mondta Kásler Miklós. A rákellenes liga nemzetközi kampányt indít a betegség megelőzéséért.

Forrás: Shutterstock

Majdnem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világon húsz év alatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutatási szervezete (IARC) friss jelentése alapján.

Az IARC ötévente készíti el világjelentését.

2018-ban a világon 18,1 millió embernél állapítottak meg rákot, közülük 9,6 millióan haltak meg.

2040-ben várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul ki rosszindulatú daganat

– állapította meg a szervezet jelentése, melyet kedden, a rákellenes küzdelem világnapján tettek közzé.

Az esetszám emelkedésének oka a világ népességének növekedése és idősödése, ám életmódbeli tényezők is hozzájárulnak mondta el a dpa hírügynökségnek Michael Baumann, a német rákkutatási központ (DKFZ) vezetője, aki szintén hasonló emelkedésre számít.

A kutató arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy tegyék egészségesebbé az életmódjukat.

A tudomány jelen állása szerint ha az ember mindent elkövet: kerüli az elhízást, rendszeresen mozog, egyáltalán nem vagy csak kevés alkoholt fogyaszt, egészséges ételeket eszik, a rák ellen ajánlott minden oltást beadat és minden ajánlott óvintézkedést megtesz, úgy a rákos esetek 40 százaléka megelőzhető

magyarázta Baumann.

A világjelentés szerint a ráktúlélés jóléti kérdés. A szegényebb országok betegei, valamint a gazdag országok szegényebb rétegeihez tartozó betegek kevesebb eséllyel gyógyulnak meg a tumorból.

A magas jövedelmű országokban 20 százalékkal csökkent a rákos halálozás esélye 2000 és 2015 között, az alacsony jövedelmű országokban csupán 5 százalékkal.

Kásler: minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához

Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához mondta az emberi erőforrások minisztere a rákellenes világnap alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós kiemelte:

mind a labordiagnosztika, mind a modern sugárterápiás eszközpark rendelkezésre áll a gyógyításhoz, és Magyarországon minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető, a társadalombiztosítás több mint 350 daganatellenes gyógyszert finanszíroz.

A miniszter úgy fogalmazott, a rákellenes világnap lehetőséget ad arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a megbetegedésekre, elsősorban a megelőzés fontosságára.

Emlékeztetett, Magyarországon Európában az elsők között állították össze 1993-ban a nemzeti rákellenes programot, amely az Egészségügyi Világszervezet egyik alapmunkája lett.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Mint fogalmazott,

a daganatos megbetegedések elleni küzdelemnek több tétele van, így az életmód, a táplálkozás, vagy a kémiai rákkeltő anyagok kiszűrése, tehát azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A másik fontos lépés a megelőzésben, hogy a daganatokat olyan stádiumban ismerjük fel, amikor még nem okoznak tünetet – mondta, hozzátéve, populációs szintű szűrésre mindössze három szerv az emlő, a méhnyak és a vastagbél esetében van lehetőség.

A diagnosztikában és a terápiában is minden lehetőség adott közölte az onkológus professzor. A patológiai vizsgálatok közül kiemelte a molekuláris patológiai vizsgálatokat, amelyek a tumorok biológiai tulajdonságait célozzák, hogy mely daganatképző kóros gének jelenléte felel az adott betegben a rosszindulatú elváltozás kialakulásáért.

A szűrésekről szólva Kásler Miklós kiemelte, hogy

a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltásnál az átoltottság 80 százalékos, és 2018 őszén elindult a vastagbélszűrés.

Utóbbival kapcsolatban beszámolt arról, hogy 570 ezer érintett lakosnak küldtek levelet a vizsgálatra, és 170 ezer esetben vissza is küldték a mintát. Az eredmények alapján nyolcezer esetben javasoltak további kolonoszkópiás vizsgálatot, amelynek során 2500 esetben úgynevezett rákmegelőző állapotot, háromszáz esetben pedig már daganatot diagnosztizáltak.

Kásler Miklós említést tett a háziorvosi praxisoknak 10,5 milliárd forintos kerettel meghirdetett Három generációval az egészségért programról, amellyel egyebek mellett szintén a megelőzés, a szűrésekre való mozgósítás a fő cél.

Az utolsó tíz évben az állam csaknem 90 milliárd forintot fordított az onkológiai struktúra felépítésére, korszerűsítésére

emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a magyar onkológia és az Országos Onkológiai Intézet felkészültsége tette lehetővé, hogy tavaly Budapesten megalakulhatott a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia.

Nemzetközi kampányt indít a rákellenes liga a betegség megelőzéséért

Nemzetközi kampányt indít Ez vagyok, és ezt teszem címmel a Magyar Rákellenes Liga, hogy felhívja a figyelmet a betegség megelőzésének fontosságára és a rákbetegek megsegítésére.

A szervezet kedden, a rákellenes világnapon eljuttatott közleményében azt írta, hogy a kampány során többek között embereket állítanak meg az utcán, önkormányzatnál, bevásárlóközpontban, és megkérdezik tőlük, hogy mit tesznek a rák ellen, tájékoztató anyaggal látják el őket, valamint üzeneteiket felteszik a közösségi médiára.

A ligával összefogó Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete plázákban oszt szét tájékoztató anyagokat a daganatos betegségek prevenciójáról és leggyakoribb tüneteiről. Az orvostanhallgatók tudását pedig egy pszichoonkológia témájú szakmai előadással tervezik bővíteni tették hozzá.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!