ő az egyetlen

2020.03.14. 12:17

Mégis sikerült egy német borásznak jégbort készítenie

A Stuttgart közeli Korbban lévő Weingut Zimmerle Riesling fajtájú szőlőből készítette el borát.

Forrás: Shutterstock

Januárban volt szőlészetük területén mínusz nyolc Celsius-fok, így a szőlőszemek megfagyhattak a szőlőtőkén.

Száz liter értékes jégbort tudtak készíteni, amelynek intenzív édes íze van.

A Német Borintézet március elején jelentette be, hogy

az enyhe tél miatt a borkészítés német történetében először idén a híres borászatok nem készítenek jégbort, mivel az ország egyetlen borászati régiójában sem volt az ilyen borhoz szükséges mínusz hét Celsius-fok.

A jégbor elkészítéséhez a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz, és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz.

Jens Zimmerle, a borászat tulajdonosa elmondta, hogy a klímaváltozás miatt a szőlő betakarítása idén korábban kezdődött. Ez a vörösborkészítést segítette a jégborkészítés rovására.

„Most már képesek vagyunk testes vörösborokat készíteni, de nincsnek olyan hideg időszakok, amelyek létfontosságúak a jégbor számára”

- tette hozzá.

A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1 százalékát adta. A német jégbor legnagyobb piaca Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok. A jégbor hiánya azt jelenti, hogy idén az eddiginél drágább lesz a jégbor Németországban, ahol egy palack ára 20 eurótól több száz euróig terjed általában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!