óvatosan a tűzzel!

2018.05.08. 17:45

Meghozta az erdőtűzszezont a korai nyári meleg

Több megyében tűzgyújtási tilalom is életbe lépett.

Balatonmagyaród, 2012. március 7. Tűzoltók várakoznak Balatonmagyaród közelében, a Kis-Balatonnál, ahol 120 hektár területen ég a nádas és az erdő. Az oltásban a zalai tűzoltók mellett somogyiak és önkéntesek is részt vesznek. MTI Fotó: Varga György

Az elmúlt hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már májusban elkezdődött a nyári erdőtűzszezon, két térségben, Bács-Kiskun és Csongrád megyében kedden tűzgyújtási tilalom is érvénybe lépett – figyelmeztet honlapján a Nébih. Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.

Mégsem kell reggeli kávé és meleg étel nélkül maradniuk az erdőben túrázóknak, hiszen gáz égőfejet és zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszközt használhatnak, noha ezekkel is fokozott óvatossággal kell eljárniuk.

A hatóság szerint a meleg, száraz időjárás miatt elsősorban a fenyvesek kerültek éghető állapotba, ahol az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek. Tartós szárazság esetén, egy zivatar után akár már néhány órával ismét meg tud gyulladni a növényzet, sőt a kisebb eső sokszor el sem jut az erdő talajszintjére.

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi mulasztás következménye, emellett a tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, így mindenhol fontos az elővigyázatosság.

A Nébih ezért arra kéri a lakosságot, hogy ilyenkor az érintett területen kívül se rakjanak tüzet, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket. Használjanak inkább elektromos grillsütőket, vagy ha az nincs, igyekezzenek minél kisebb tüzet gyújtani.

Fontos továbbá, hogy

a szabadban dohányzók minden esetben használják a hamutartót, mert az eldobott cigarettacsikk percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel több hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg – teszi hozzá a hatóság.

Borítókép: Erdőtűz Balatonmagyaródon

MTI Fotó/ Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!