céltalan pazarlás

2019.01.15. 18:30

Megakadályoznák az eladatlan termékek megsemmisítését

A francia kormány törvényjavaslatot terjeszt be az elkövetkező hónapokban annak megakadályozására, hogy az Amazonhoz hasonló kereskedelmi vállalatok megsemmisítsék eladatlan, de vadonatúj termékeiket – jelentette be Brune Poirson környezetvédelmi államtitkár.

Loft for Xmas is the new pop-up store created by Amazon in Milano, Italy, on November 16, 2018. The store will be open since November 16 to November 26, during the Black Friday and the start of Christmas shopping. (Photo by Mairo Cinquetti/NurPhoto)

Franciaországban nemrég leleplező riport jelent meg arról, hogy az Amazon amerikai internetes kereskedelmi óriáscég nagy mennyiségben pusztít el eladatlan termékeket, köztük kávéfőzőket, tv-készülékeket, játékokat, pelenkákat. A törvényes, de nagy felháborodást okozó gyakorlatról egy újságírónak sikerült videófelvételt készítenie az Amazon közép-franciaországi telephelyén, Saranban, ahol hatalmas konténerekbe dobálták a hibátlan, de eladatlan termékeket.

Az oknyomozó riportban kiderült, hogy az Amazon és a termékek szállítói közti szerződések titkos záradékai szerint

az eladatlan termékeket vagy vissza kell küldenie, vagy meg kell semmisítenie az online kereskedőháznak, még akkor is, ha azok újak és teljesen használhatók.

Szakszervezeti forrásokból származó információk szerint az Amazonnak az egyik, legkisebb franciaországi telephelyén, Chalon-sur-Saone-ban kilenc hónap alatt 293 ezer darab terméket küldtek zúzdába. Az adatokat az összes telephelyre kivetítve feltételezhető, hogy

az Amazon évente 3 millió eladatlan terméket dob ki a szemétbe csak Franciaországban.

Az AFP érdeklődésére a webáruház azt válaszolta, ők arra törekednek, hogy minél nagyobb arányban juttassák vissza a megmaradt termékeket a gyártóknak.

Borítókép: AFP / NurPhoto / Mairo Cinquetti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!