biztató trend

2020.06.14. 22:50

Már ötödik hónapja javulnak a magyar népesedési adatok

Már tavaly rekordokat döntött a házasságkötések száma és a válásoké is hatvanéves mélyponton van, emellett ma már jóval több gyermek születik házasságban, mint házasságon kívül.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke az M1 vasárnap esti műsorában azt mondta: az idei év első négy hónapjában 5,5 százalékkal több gyermek született, 5,7 százalékkal emelkedett a termékenységi ráta, és kétharmadával több házasságot kötöttek, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Hozzátette: már tavaly rekordokat döntött a házasságkötések száma és a válásoké is hatvanéves mélyponton van, emellett ma már jóval több gyermek születik házasságban, mint házasságon kívül.

A pozitív adatok már egyfajta kedvező trendet is mutatnak, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a negatív népesedési folyamatok lassuljanak, vagy akár meg is változzanak

- mondta. Figyelemre méltónak nevezte azt, hogy pont a családvédelmi akcióterv meghirdetését követő kilenc-tizedik hónaptól kezdődően nő a születések száma.

Arról is beszélt: a párkapcsolatok stabilitásához hozzájárul, hogy Magyarországon van egy olyan támogató környezet, ami a házasságot, a családot értéknek, erőforrásnak tekinti. Fűrész Tünde szerint Magyarországon az elmúlt időszakban nagyon kis mértékben növekedett csak az az életkor, amikor a szülők gyermeket vállalnak. Úgy tűnik, hogy azok a jelentős családtámogatási lehetőségek, amelyeket a fiatalok igénybe tudnak venni, lassítják a gyermekvállalási kor kitolódását – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!