kiderült

2019.01.10. 18:37

Manipulál a csokoládé és a csipsz

Azok az élelmiszerek, amelyek nagy mennyiségű hozzáadott finomított cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznak, egyfajta eufóriát okoznak.

Forrás: Shutterstock

Ön járt már így? Kibontott egy zacskó csipszet vagy egy tábla csokoládét, és az első néhány falat olyan jóleső érzéssel töltötte el. Aztán jött a következő. És még egy. Meg még egy. A végén már jól sem esett igazán, mégsem tudott leállni. A szája kívánta, a gyomra viszont már kevésbé. Persze ez nem tántorította vissza attól, hogy még többet egyen. Az evés iránti vágyának szabályozása egyszerűen kicsúszott a keze közül.- írja az Origo.

A Michigan Egyetem kutatói, valamint a Columbia Egyetem New York-i központja által vezetett kutatás megállapította, hogy

egyes élelmiszerek olyan addiktív, függőséget okozó tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a drogok.

A csapat a felmérés során a Yale Food Addiction Scale elnevezésű kérdőívet használta, amely 25 kérdést tartalmazott. Ezzel mérik az egyének élelmiszer-függőségét. A kutatók körülbelül egy 400 felnőttből álló csoporton végezték el a kísérletet, és mintegy 35 élelmiszert teszteltek a pizzától a brokkoliig.

Ennek alapján összeállítottak egy listát a 10 leginkább függőséget okozó ételről.

Az utolsó helyen a sajt áll,

ezt követi a torta, az üdítők, a sajtburger, a sült krumpli, a fagylalt, a különböző kekszek, a csipszek, a csokoládé, és első helyen a pizza áll.

Na de mi az, ami addiktívvá teszi ezeket az ételeket?

A tanulmány szerint azok az élelmiszerek, amelyek nagy mennyiségű hozzáadott finomított cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznak, egyfajta eufóriát okoznak, amelynek következménye a túlfogyasztás.

Ugyanis az agy jutalmazó központjára hatnak.

Vagyis: örömhormonokat szabadítanak fel az agyban, ezért érezzük jobban magunkat tőlük. Ezek az élelmiszerek ráadásul hirtelen növelik meg a vércukorszintet, mert gyorsan felszívódnak.

És ez még nem minden.

Kiderült ugyanis, hogy ezek a hormonok blokkolják a teltségérzetet. Ezért esünk át a ló túloldalára, és nem állunk meg néhány darabnál vagy szeletnél.

Végül létrejön egy ördögi kör, mert egyre több és több cukorban és zsírban gazdag ételt kívánunk meg. Ám hiába eszünk többet, nem leszünk elégedettek. Ez nemcsak a testet, de az érzelmeket is megterheli.

Ezért jó, ha még időben felismerjük, és megtanuljuk kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!