portré

2020.02.19. 11:27

Magyarság és hit a Csendes-óceán partján

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett kaliforniai magyar bencés, Németh Maurus OSB Göcsejből indult, 1956 sorsfordítói a nagyvilágba vetették, és nyolcvankét évesen sem választja a tétlenséget.

Forrás: Mandiner

Fotó: Woodside Priory School

Van egy magyar iskola, a Woodside Priory School, amelyet 1956-os emigráns magyar bencések alapítottak a kaliforniai Portola Valley-ben, a Szilícium-völgy szívében, félúton San Francisco és San José között. Az iskola azóta is a magyar élet központja a San Francisco-öböl környékén – írja Kohán Mátyás a Mandiner cikkében.

Az intézmény egykori tanítója Maurus atya, a nyolcvankét éves bencés öt országban élt, és háromnak volt állampolgára. Egy kilométert sem tett meg ok, cél és hivatás nélkül. 1937-ben egy kis göcseji faluban, Hahóton született – még Németh Bélaként. Az 1956-os forradalom leverése után Vancouverben telepedett le.

Először epret szedett a földeken, aztán krampácsolt a vasúton, favágónak állt, éveket élt a kanadai vadonban, majd visszatért a civilizációba. Növényexporttal kezdett foglalkozni Vancouverben, és

kereste a helyi magyar életet, ami akkoriban egy székely pap által tartott magyar misét jelentett vasárnaponként – a német templomban.

Lett aztán magyar templom is a városban, csak pap nem jutott bele.

Németh Béla ekkorra már hallott a Woodside Priory School létezéséről. 1962-ben öt éve volt annak, hogy Jávor Egon vezetésével hét emigráns pannonhalmi bencés szerzetes kolostort és iskolát alapított egy ranch helyén, a Santa Cruz-hegység keleti lejtőjén. A Woodside Priory szerzetese lett, majd filozófiából és biológiából diplomázott.

Vasárnaponként misét tart, prédikál, esket és temet

Maurus atyaként 1994-ben vette át a Magyar Katolikus Missziót, amely a San Francisco-öböl öt-hatezresre becsült magyarságának a lelki és kulturális központja. Azóta is fáradhatatlanul szervez-tervez: gondját viseli a magyar ösztöndíjas diákoknak, minden vasárnap misét tart, prédikál, továbbá esket és temet.

A Prioryban otthont ad az öbölvidéki magyar cserkészeknek és a Kányádi Sándor Magyar Iskolának, jótékonysági disznótoros vacsorát, Szent István-napi pikniket és Magyar örökség fesztivált szervez, magyar művészeket hív Kaliforniába, politikusokat lát vendégül, és – bár néhány éve már nem tanít, azért – minden létező bizottság tagjaként rajta tartja a kezét az iskola ütőerén.

A Mandiner cikke itt olvasható.

Borítókép: Maurus atya, a Magyar Katolikus Misszió vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!