Koraszülöttek Világnapja

2019.11.15. 09:18

Lilába borul a Lánchíd a legkisebbekért (videó)

Magyarországon évente nyolcezer gyermek születik idő előtt, amely mára népbetegségnek számít.

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a legkisebbek tiszteletére idén 5. alkalommal lilába borul a Lánchíd. Magyarországon évente minden tizedik, vagyis nyolcezer gyermek születik idő előtt, amely mára népbetegségnek számít. Általánosságban mégis elmondható, hogy a társadalom keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely lényegesen megnehezíti a megelőzést is. Ezt hivatott megváltoztatni egy, a témában érintett anyuka által életre keltett PICi filmek projekt, amely elsősorban a koraszülött babák szüleiben felmerülő információhiányt hivatott betölteni és azt az érzést, hogy nincsenek egyedül. A projekt utolsó tájékoztató kisfilmje idén, a világnapon debütál.

Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az ilyen paraméterekkel születettek élete az első időben komoly veszélyben van. A túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ. Évente nagyjából nyolcezer gyerek születik idő előtt, közülük majdnem másfél ezer kritikusan alacsony súllyal. A szakemberek szerint ezt népbetegségnek lehet tekinteni.

„Hazánkban minden 10. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napján a Lánchíd mára már hagyománnyá vált lila dísz-kivilágításával”

nyilatkozta Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület egyik alapítója.

Egy, a témában érintett anyuka (Pénzes Boróka) és a Melletted a helyem Egyesület által életre keltett társadalmi célú projekt, a PICi filmek megvalósítása azzal a szándékkal indult el két évvel ezelőtt, hogy a koraszülött kisbabák szüleit kilenc különböző témában informálja a PIC-en való tartózkodásuk alatt, illetve közvetlenül utána. Olyan témákat dolgoz fel, amelyek minden mai koraszülőt érintenek, és amelyek nagyon fontosak a korababák ellátása és fejlődése szempontjából. A projekt célja az is, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel való szorosabb kapcsolat kiépítését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását szolgálják. A filmek hozzáférhetőek a weboldalukon, a közösségi csatornákon, illetve egyes kórházak osztályain.

A PICi filmek projekt megvalósítása idén, a Koraszülöttek Világnapjára készül el teljesen, az utolsó, kilencedik kisfilm (Koraszülők) ezen a napon debütál. Vasárnaptól, a picifilmek.com weblapon valamint a Melletted a helyem Egyesület közösségi oldalán az összes kisfilm elérhető és bárki számára megnézhető. A projekt várhatóan folytatódik, további témákkal bővülni fog, valamint a filmek feliratozásával angol nyelven is hozzáférhető lesz.

Borítókép: 5. alkalommal borul lilába a Lánchíd november 17-én, a Koraszülöttek Világnapján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!