Turizmus

2020.10.31. 14:39

Látogatói rekordokat értek el a hazai kastélyok és várak a nyáron

Közel ötven százalékkal többen látogatták meg az idén augusztusban a hazai kastélyokat és várakat, mint az előző év hasonló időszakban, nem törte meg a járvány a belföldi turisztikai látogatókedvet a júniusi újranyitás óta – közölte Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel pénteken.

Forrás: Shutterstock

Rámutatott: ugyan a világjárvány miatt tavasszal csaknem 3 hónapra bezártak az épített örökségek, a hazai kastélyok, várak, műemlékek, de június óta folyamatosan dőlnek meg az egy évvel ezelőtti látogatószámok. Az idei nyári turisztikai szezon látogatószámainak adatai meghaladták a várakozásokat, annak ellenére is, hogy a járványügyi korlátozásoknak eleget téve jelentősen csökkenteni kellett az épületekbe egy időben beengedhető vendégek létszámát mondta.

Példaként említette a Siroki Várat, az Edelényi Kastélyszigetet, a füzérradványi Károlyi-kastély parkját, a tiszadobi Andrássy-kastélyt, a létesítmény éttermét és grillteraszát, a Majki Kamalduli Remeteséget és az ozorai Pipó-várkastélyt, mert ezeken a helyszíneinken az idei nyári hónapokban kiugróan magas volt a látogatószám.

A hazai műemlék kastélyok és várak, valamint kastélykertek és parkok szeptember végéig csaknem 150 ezer érdeklődőt vonzottak. Júliusban 35 százalékkal, augusztusban 48 százalékkal, szeptemberben pedig közel 20 százalékkal többen látogatták meg a NÖF fenntartásában lévő műemlékeket, mint tavalyi év hasonló időszakában úgy, hogy ráadásul több létesítmény felújítás alatt van emelte ki Glázer Tamás.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. további eredményeiről elmondta: az idén nyáron bevezetett, különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító Kastélykártya program méltán népszerű a látogatók körében, hasonlóképpen sikeres az épített örökség világából különlegességeket, érdekességeket bemutató, a nagyközönség számára a helyszíneken ingyenesen elérhető MŰ/emlék című kastély- és vármagazinjuk kiadása is.

Kitért arra, hogy eredményesen pályáztak a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban, így ennek köszönhetően az ország több pontján lévő szálláshelyeik is megújulnak a közeljövőben.

Az ügyvezető igazgató az idei év legjelentősebb eseményének nevezte, hogy decemberben nyitja meg kapuit a felújított tatai Esterházy-kastély. A létesítmény a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújulva, új látogatóközponttal kiegészülve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várja december elejétől ismét egyéni vendégeit és a rendezvényeket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!