tippek és trükkök

2019.05.13. 14:39

Kutyával is lehet pihentető a nyaralás

Szerencsére egyre többen családtagként tartják számon a négylábú kedvencet, ám ehhez az is hozzátartozik, hogy bizony a kutyus is jön velünk nyaralni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Monika Wisniewska

Érdemes alaposan felkészülni az üdülésre, hogy az mind a gazdinak, mind a kutyának pihentető, kellemes élmény legyen! Érdeklődjük meg jó előre, melyek azok a helyek, ahol nem csupán szívesen látják az állatot, de valóban kutyabarát is a terület. A megszerzett infók, a család igényei és a kutya habitusa alapján hozzuk meg a döntést, hogy hova utazzunk, és mennyi időre. A tapasztalt állattartóknak valószínűleg nem lesz sok újdonság, ez a cikk inkább azoknak szól, akik most terveznek először hosszabb kiruccanást a háziállatukkal – írja a csalad.hu.

A felszerelés

Ennivaló, innivaló, jutifalat nélkül bizonyára senki sem indul útnak. Az utazást kényelmesebbé tehetjük, ha ivóvíz adagolóval vágunk neki a kalandnak. Ez egy olyan kulacs, aminek lehajtható részébe töltjük a vizet a palackból.

Vigyük a kutyus alvósplédjét, hogy komfortosabban érezze magát az ismeretlen helyen is.

Szájkosár, póráz, nyakörv, kutyahám, kakiszacskó – ezek nem is szorulnak magyarázatra.

Legyen nálunk a kutya oltási könyve, külföldi út esetén kötelező az útlevél!

Az utazás

Kocsival: A KRESZ rakományként tekint az állatra, ennek megfelelően kell gondoskodni a szállításáról. Kisebb testű kutyát hordozóban, nagyobb kutyát pedig kennelben vagy kombi autó csomagtartójában lehet utaztatni úgy, hogy ráccsal választjuk le az utastértől. A kutyus biztonsága érdekében érdemes kutya biztonsági övet használni, ahol egy hám segítségével rögzítjük a háziállatot, és óvjuk meg a balesetektől.

Busszal: Távolsági buszon egy utas egy kutyát szállíthat kézipoggyász méretű zárt szállítóeszközben. Azonban, ha csak szájkosárral és pórázzal utazik a kutya, akkor egy buszon egyetlen állat szállítható. Utóbbi esetben díjat kell fizetni, ami a vonaljegy árának megfelelő összeg.

Vonattal: Boxban vagy pórázon, szájkosárral szállítható a kutya élőállat jegy vásárlása fejében. I. osztályon és étkezőkocsiban nem utazhat az házikedvenc, 20 kg-ot meghaladó kutyust pedig csak a személykocsi peronján lehet szállítani.

Repülőn: Légitársaságonként változhat az előírás, ezért érdemes a jegy megvásárlása előtt megérdeklődni, hogyan utazhat kutya az adott járaton.

Az úti cél

Ha kirándulós, túrázós nyaralást tervezünk, akkor elegendő körülnézni, melyek azok a szállások, ahol a kutya is jól érzi magát. Ha fürdőhelyre készülünk, akkor azért jóval szűkösebbek a lehetőségeink. Vegyük például a Balatont: jelenleg egyetlen olyan strand létezik, ahol a kutyák is pancsolhatnak.

Fontos, hogy egyeztessünk előre a szállással: ne a helyszínen derüljön ki, hogy a kemping, vagy hotel ugyan megtűri az állatokat, de a vízbe már nem mehet be a kutyus, vagy nem hagyhatja el a hotelszobát, mert zavarja a többi vendéget. Árulkodó lehet maga a szállás leírása is: a „kutya, háziállat behozható” nem azonos a „kutyabarát” jelzővel ellátott hellyel!

Az úti cél kiválasztásánál a szállás után fontos tényező az is, milyen kutyabarát vendéglátóegységek vannak a környéken. Szerencsére ma már egyre több az olyan étterem, kávézó, ahol alap, hogy már az érkezéskor a kutyákat friss vízzel kínálják.

Tippek a nyugodt nyaraláshoz

- Neveletlen kölyökkutyával nem érdemes nekivágni a kalandnak! Az utazás előtt járjunk vele kutyaiskolába, hogy megtanulja az alapszabályokat (utazás nélkül is érdemes egyébként kutyaovival kezdeni a „gazdilétet”).

- Mielőtt betérünk valahová enni, inni, mozgassuk meg alaposan a kutyánkat egy kiadós sétával! Ezek után nagy valószínűséggel az állat nyugodtan pihen a lábunknál, amíg mi megebédelünk.

- Akármilyen kutyabarát is egy szálloda, a wellness részlegre nem engedik be az állatot, érthető higiéniai okok miatt. Fárasszuk le a kutyát sok-sok játékkal, egy hosszú sétával, így a kis kedvencünk nagyot alszik majd a szobában, amíg mi a wellness részleg szolgáltatásait élvezzük. Ellenkező esetben viszont hangos ugatással fejezheti ki nemtetszését, amit a szomszéd szobában lakók nem biztos, hogy díjaznának.

Mindenhol vannak szabályok!

Végül, de nem utolsósorban tartsuk be a kutyatartás írott és íratlan szabályait a pórázhasználattól kezdve egészen a kutyagumi felszedéséig – bárhol járjunk is a világban!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!