Szép magyar ének

2018.04.28. 14:05

Közös dalolásra hív a gyógyszergyáros

Megjelent Béres József eddigi két daloskönyvének összevont, bővített és javított kiadása. A Szép magyar ének című kötet nyolcszáz oldalán 646 dal várja, hogy a magyar családok, közösségek újra az ajkukra vegyék őket.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A könyvet és az annak nyomán született dokumentumfilmet, Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását április 26-án mutatták be a fővárosi Duna Palotában. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke a magyar népdal és népzene elkötelezett rajongójaként, szakértők segítségével 2009-ben állította össze a Szép magyar ének első, majd 2016-ban a második kötetét is. Míg az előbbi főként magyarországi népdalokat, népies dalokat és egyházi énekeket kínált az énekszeretőknek, addig az utóbbi főleg erdélyi gyűjtésekkel gazdagította a repertoárt.

Béres József és az azóta elhunyt Kallós Zoltán utóbbi válaszúti házának tornácán beszélgetnek

Béres József a bemutatón a magyar népdalt a népünk lelkéből eredő „lelki termékének” nevezte, amellyel ha élünk, istápol és gyógyít bennünket. Elmondta: ha egy könyv megér egy filmet, a magyar népzene és néptánc megér száz filmet is. Szerinte mindenhonnét ezt kellene sugározni, nem pedig a „silány kulturális, pontosabban kulturálatlansági termékeket”.

„Attól vagyunk magyarok, hogy vannak ilyen énekeink, és attól nemes a lelkünk, hogy ezekkel táplálkozunk”

– hangsúlyozta a Béres Gyógyszergyár elnöke, aki Kodályra hivatkozva hozzátette: ne szégyelljük a hangunkat, mert nem az a kérdés, hogy tudunk-e énekelni, hanem az, hogy érdekel-e minket a dalaink, táncaink lelki világa.

A vállalatvezető végül meggyőződésének adott hangot, miszerint igenis van jövője a magyar népdalnak és néptáncnak, mert gyökeret vert a magyar ifjúságban, amit bizonyítanak a könyv születéséről készült film válaszúti néptánctáborról szóló percei is.

Béres József (b) a közelmúltban elhunyt Kallós Zoltán (k) népdalgyűjtő válaszúti házának tornácán a buzai énekes asszonyokkal

Petényi Katalin arról beszélt, hogy a népdal a magyar lélek tükre, tehát ezekben az énekekben a magyar ember tisztasága, gondolatvilága, érzelmei, vágyai, öröme és bánata tükröződik.

„Az élet teljessége van benne ezekben a dalokban a bölcsőtől a koporsóig”

– hangsúlyozta a film készítője, aki végül ugyancsak Kodály gondolatait idézve rámutatott: a népzene iránti érdeklődés jele a nemzet élni akarásának és a kulturális azonosságát fenntartó erejének.

A Szép magyar ének összevont, bővített és javított kötete

A Szép magyar ének egymást követő köteteinek, hangzó anyagának születését és a hozzájuk kapcsolódó koncepció kibontakozását végigkísérő filmben megszólalnak a daloskönyv alkotói, a szerkesztő Béres József mellett Almási István, Bereczky János és Kallós Zoltán népzenekutató, valamint Bubnó Tamás egyházzenész. Erdélyi parasztemberek és budapesti fiatalok énekelnek, zenélnek benne – olykor maga a vállalatvezető is csatlakozik hozzájuk –, és a sok-sok muzsikát hallgatva szebbnél szebb tájakon röpíti a nézőt a kamera.

Az alkotást a Duna Tv fogja vetíteni, de ennek az időpontja még nem tudható.

Borítóképünkön Béres József (j) és fia, Béres Merse (j2) széki parasztemberekkel beszélget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!