ültetés

2019.03.23. 17:40

Köszöntse hagymás virágokkal a tavaszt!

A színes virágok pillanatok alatt elfeledtetik a tél komorságát; elég néhány szál belőlük, és máris vidámabb lesz a lakás!

Forrás: Shutterstock

A jácint jellegzetes, bódító aromája önt is elvarázsolja majd: elég belőle néhány szál, és illata máris belengi a lakást. A korai hagymás növények viszonylag ellenállóak a hideggel szemben, de fényre mindenképpen szükségük van, ezért célszerű az ablak közelébe tenni őket – olvasható a Mediaworks megyei lapjainak Otthon vagyok című mellékletében. A kevés vízzel történő, rendszeres öntözés a megfelelő számukra.

Hagymások hosszú távra

Elnyílás után soha ne vágjuk vissza kedvenceinket, mert hagymájuk a zöld részekből töltődik fel energiával. Hagyjuk, hogy a levelek fokozatosan sárguljanak el, és maguktól húzódjanak vissza! Túlságosan meleg tavaszokon előfordulhat, hogy növényeink hamar visszabújnak a talajba, ilyenkor a rövidebb regenerálódási időszak kedvezőtlenül hat a következő virágzásra.

A hagymákat nem szükséges minden szezon után felszedni. Ha nem bolygatjuk őket, a hóvirág, a nárcisz vagy a fürtös gyöngyike akár szőnyegszerűen is el tudnak terjedni.

Ezeket csak ritkítani kell, a szaporodásukról önmaguk gondoskodnak. Az anyahagymákon fejlődő sarjakból magunk is nevelhetünk újabb egyedeket.

A fiókhagymákat időnként célszerű leválasztani, mert előbb-utóbb teljesen kimerítik az anyahagymát, továbbá túlzott elszaporodásuk esetén vándorolni kezdenek a kertben, és később fordulnak virágzóra.

Kártevők

A hagymák tavasszal elmaradó kihajtása vagy gyatra fejlődése esetén joggal gyanakodhatunk kártevőkre és kórokozókra. A pocok például előszeretettel rágja meg a tulipánok és a krókuszok hagymáit alulról, a gyökerek irányából, a meztelencsigák pedig a nárciszok és a tulipánok fiatal lombját kedvelik. Ültetőkosárral, illetve csigakerítéssel elejét vehetjük a kártételüknek, a kórokozók ellen pedig növényvédő szereket vethetünk be.

Így ültessünk

Amennyiben ősszel elmulasztottuk az ültetést, tavasszal a fagymentes talajba áshatjuk azokat az életképes hagymákat, amelyekről megfeledkeztünk. (Amelyik finom nyomkodásra ropog, az kiszáradt, és az is életképtelen, amelyik szivacsos állagú.) Ugyanezzel a megoldással a balkonon is élhetünk, bár a tavasszal elültetett példányok később fognak nyílni, mint az időben földbe került társaik. Ha nem győzzük kivárni a késői ültetés miatt késlekedő virágzást, vegyük célba valamelyik kertészeti árudát, és vásároljunk előhajtatott példányokat. Ezeket szétültethetjük nagyobb edényekbe, illetve ládákba.

A szegélyekben és a balkonládában egyaránt mutatós krókusz hagymáit célszerű csoportosan ültetni. Természetes hatást kelt, ha nagyobb foltokat képez a fűben, de ebben az esetben csak az elvirágzása után kezdhetjük a nyírni a füvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!