óvatosság

2019.07.26. 12:43

Kivonták a piacról a rákot okozó mellimplantátumot

Az implantátumok összefüggésbe hozhatók egy ritka rákfajta, az anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL) kialakulásával.

Forrás: Shutterstock

Ritka nyirokrákot okozhat az Allergan gyógyszeripari konszern egyik texturált felszínű, úgynevezett Biocell mellimpantátum-típusa, ezért a cég világszerte visszahívatta termékét a beszállítóktól és az orvosi rendelőkből. Azoknak, akiknek már beültettek ilyen implantátumot, orvosi ellenőrzést javasol az amerikai szövetségi gyógyszer- és élelmiszerfelügyelet (FDA).

A mellimplantátumok összefüggésbe hozhatók egy ritka rákfajta, az anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL) kialakulásával. Az FDA közlése szerint az Allergan implantátuma és a rák között közvetlen kapcsolatot találtak, amely nem jelentkezett más típusú implantátumok esetében.

Idén világszerte 116 olyan új limfómás esetet regisztráltak, amelyet valamilyen mellimplantátum okozott és 24-en haltak meg ilyen betegségben.

A mellimplantátumos ALCL (BIA-ALCL) esetek 84 százalékát olyan betegeknél diagnosztizálták, akiknek Allergan implantátumot ültettek be.

A visszahívás nem érinti az Allergan sima felszínű implantátumait vagy más texturált típusokat.

Az egészségügyi hatóságok először 2011-ben mutattak ki összefüggést a rák és az implantátumok között. A betegség nem mellrák, a limfóma a mell körüli hegszövetben alakul ki. Nagyon lassan növekszik, ezért sikeresen kezelhető, ha időben észreveszik. A mellimplantátumot a mellszövet mögé vagy a mellizom alá ültetik be. Idővel az implantátum körül úgynevezett kapszula fejlődik ki, ez választja el a mellkas más részeitől. A BIA-ALCL-lel diagnosztizált betegeknél a daganatot általában a kapszulán belül, az implantátum mellett találták.

Az FDA nem azt javasolja az Allergan Biocell implantátummal élő nőknek, hogy távolíttassák el az implantátumot, mivel ritka rákfajtáról van szó, de azt tanácsolja, hogy keressék fel orvosukat, ha fájdalmat vagy duzzanatot észlelnek.

Becslések szerint világszerte mintegy 10 millió nő él mellimplantátumokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!