Meg kell kóstolni őket!

2017.08.10. 16:45

Kiválasztották Magyarország szülinapi tortáit

Az ország tortájának a Balatoni habos mogyorót, cukormentes tortájának a Pöttyös Pannit, Szent István-napi kenyerének pedig a Görböcöt választották.

Az ország tortája

Idén harminc torta közül választotta ki a zsűri Magyarország tortáját. A legjobbnak Vaslóczki Orsolya Balatoni habos mogyoró nevű alkotása bizonyult. A cukrász, aki a budapesti Horváth Cukrászda Kft. által működtetett Sugar! Design Cukrászda munkatársa, korábban a Magyarország cukormentes tortája versenyt is megnyerte már.

A torta mogyorós habtészta alapú, mogyorós roppanós tésztával, feketeribizli-zselével, tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal készült. A dél-balatoni mogyorót felhasználó édesség receptje csak az év végén lesz nyilvános, addig csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai készíthetik.

Az ország cukormentes tortája

A Magyarország cukormentes tortája verseny élén Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrászának Pöttyös Panni nevű alkotása végzett.

A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málnamousse ízét finoman kiegészíti a szilvaréteg édessége, amely jól harmonizál a mandulalisztes mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, amelyet a tetején található pöttyök is kiemelnek. A cukrászt a névadáskor ezek a díszek ihlették meg. A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, könnyű finomság, amelyet a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai szerint egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kalóriát tartalmaz.

A Szent István-napi kenyér

A Magyar Pékszövetség augusztus 20. alkalmából idén is három kategóriában hirdetett versenyt: a legjobb búza-, rozs- és innovatív kenyér az ünnep után az ország számos pékségében kapható lesz. Idén harminchárom versenymunka érkezett, mind adalékmentes, kovászos technológiával készült, de nagyüzemi technológiával is gyártható a termék. A búzakenyér kategória győztese, egyben a Szent István-napi kenyér a Kurdi Family Kft. Görböc kenyere lett.

A két tortát és a Szent István napi kenyeret először augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!