Praktikák

2019.02.21. 20:22

Kis zacskó sóval tegye el a téli cuccait

Elérkezett a nagy váltás ideje.

Forrás: Shutterstock

Amikor közeleg a tavasz, sok nő rémülten néz a gardróbszekrényébe, mert tudja: elérkezett a nagy váltás ideje. El kell pakolni a téli pulóvereket, kabátokat és előszedni a vékonyabb ruhákat. Hogyan csináljuk okosan?

1. Lépés: selejtezés

Vannak, akik rengeteg ruhát tudnak felhalmozni, aminek szinte a felét nem is hordják.

A ruhásszekrényben lévő készletük átlag tíz-húsz százalékát használják az emberek. Ezért is érdemes időtálló darabokat beszerezni, inkább egy jó minőségűt, mint sok rosszat, mert a sok holmi butaság – jelenti ki a Borsnak Herczeg Zoltán divattervező. Az egyik legpraktikusabb módszer az évszak végi selejtezéshez a háromzsákos.

Ez azt jelenti, hogy előszedünk három kukászsákot és szortírozunk. Az elsőbe kerülnek a mindenképpen kidobandó ruhák. Amit nem vettünk fel az elmúlt egy évben, annak – legyünk őszinték! – mennie kell. A második zsák az elajándékozható csoporté, a harmadik az adományoké. Ebbe olyan ruhák kerüljenek, amiket sem a családunk, sem az ismerő­seink nem hordanának, de egy szegény család szívesen.

Tönkreteszi a kosz a csizmát

Nagyon fontos, hogy a cipőket, bakancsokat, csizmákat tisztítva tegyük el a dobozukba, mert károsíthatja az anyagot a hónapokig rajtuk álló kosz. Megtartják a formájukat, ha selyempapírral, papír zsebkendővel vagy vécépapírral béleljük ki. Hasznos lehet egy-egy félliteres palack is a csizma szárába. Érdemes szódabikarbónát is szórni a lábbelikbe, mert elveszi a kellemetlen szagokat.

2. Lépés: átválogatás

A selejtezés után megmaradt, és a következő őszig-télig elrakandó ruháinkat ezek után célszerű még egyszer átválogatni, összenézni a szetteket, hogy mik passzolnak egymáshoz, mit mivel lehet hordani.

A rendszerezettség nagyon fontos egy gardróbban. Ha évszakonként pakoljuk a ruháinkat, könnyen átláthatjuk és válogathatunk belőlük – erősíti meg a divattervező.

SÓ, BÓRAX, ECET, LEVENDULA

● Tegyünk minden tárolótáskába, dobozba, rekeszbe sót egy-egy kis zacskóban, aminek a tetején szúrjunk néhány apró lyukat! A só azért jó, mert magába szívja a felesleges nedvességet, így még nagyobb eséllyel akadályozhatjuk meg, hogy bepenészedjenek a tárolt holmik.

● A penész leghatékonyabb ellenszere a bórax. Oldjunk fel két pohár bóraxot két liter vízben, és áztassuk bele a ruháinkat!

● A legjobb szagtalanító a mosógépbe adagolt fél csésze ecet vagy szódabikarbóna. Nem károsítja a szövetet, és a mosógéprôl is leszedi a vízkövet.

● A molylepkék ellen a levendula az egyik leghatásosabb fegyver. Szárított formában, kis tasakban is a segítségünkre lesz.

3. Lépés: elpakolás

Csak tiszta, mosott ruhákat vonjunk ki hónapokra a forgalomból! Még az esetlegesen rajtuk maradt dezodor vagy parfüm is árthat nekik: kifakítja az anyagokat. Ne tegyük nejlonzacskóba, szatyorba a cuccokat, mert bepenészedhetnek, inkább karton- vagy műanyag dobozokban tároljuk! Mindenképpen olyan helyre pakoljuk a ruhákat, ahol nem érheti napfény, nedvesség vagy pára. Jó például a szekrény teteje vagy az ágy alja.

A kötött pulóvereket mindig fektetve, ne lógatva tároljuk, mert könnyen kinyúlnak és használhatatlanná válnak.

A kitisztított kabátokat is érdemes lógatva, védőfóliában tárolni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor se hajtogatva, hanem hengerelve tegyük be őket – például – az ágy alá. Nagyon praktikus a vákuumos védőfólia, amivel hatásosan óvhatjuk kabátjainkat a portól és egyéb szennyeződésektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!