Ingatlanpiac

2018.11.27. 10:08

Kicsi és külvárosi a legkelendőbb lakás

A 40 négyzetméteresnél kisebb ingatlanok nagyon népszerűek, míg az 50-60 négyzetméteresekre vonatkozó hirdetésekre már átlag alatti számban érkeznek érdeklődők.

A vevők az egyre kisebb alapterületű lakásokat keresik, ezzel reagálnak a folyamatos áremelkedésre – írja a Világgazdaság az Ingatlan.com-ra hivatkozva.

Mint írják, a szakportál adatai szerint

a legnépszerűbbek a 20 négyzetméter alatti garzonok, bár ezek átlagos ára sem alacsony, már 14,9 millió forint.

Ennyiért néhány éve még akár másfél szobás lakást is lehetett venni a legtöbb pesti kerületben. Összességében a 40 négyzetméteresnél kisebb ingatlanok nagyon keresettek, míg az 50-60 négyzetméteresekre vonatkozó hirdetésekre már átlag alatti számban érkeznek érdeklődők – fejtette ki a lapnak Balogh László, a társaság vezető gazdasági szakértője. Rámutatott, egyértelműen a peremkerületek – jelenleg a XXII., XXI., XVII., XVI. – a legnépszerűbbek. Pontosan azok, amelyek a négyzetméterárak alapján a legolcsóbbak közé tartoznak.

Minél olcsóbb egy lakás, annál nagyobb a verseny érte.

Budapesten például az idén a 40 millió forintnál olcsóbb lakásokra irányul az érdeklődések 70 százaléka, de a kínálatnak már csak alig a 60 százaléka tartozik ebbe az árkategóriába.

A drágább ingatlanokat nehezebb eladni, ezekre kevesebb is az érdeklődő, hiszen a lakosság ingatlanvásárlásra fordítható pénze nem nőtt annyival, amennyivel a lakások drágultak. Az Ingatlan.com szakértője szerint várhatóan egyre többen költöznek a külső kerületekbe és az agglomerációba, ahol azonban a fogadásukra az infrastruktúrával is fel kellene készülni.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!