Gyermekvonatok

2020.01.10. 17:17

Kiállítással emlékeznek a hollandiai gyermekmentő akcióra

Az I. világháború után több tízezer szegény sorsra jutott magyar gyermeken segítettek holland családok, az így szövődő kapcsolatokra emlékeznek egy tervezett kiállítással. A tárlathoz személyes emlékeket, anyagokat várnak a szervezők.

Forrás: Shutterstock

Az 1920–1929 között megvalósult gyermekmentő akcióra, annak szervezőire és résztvevőire kíván emlékezni az első hollandiai gyermekvonat elindulásának 100. évfordulóján, 2020 tavaszán a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem együttműködésével és támogatásával megvalósuló, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületében bemutatandó dokumentumkiállítás.

„Az I. világháború után több tízezer szegény sorsra jutott, legyengült vagy megárvult kisgyerek életébe hozott változást, felépülést – mások mellett – a holland és a magyar református egyházak hathatós támogatásával és az Országos Gyermekvédő Liga szervezésével megvalósult gyermekmentő akció.

Ahány kint járt gyermek, annyi történet: a holland családok hetekre, hónapokra vagy évekre vettek magukhoz magyar gyerekeket, de nem volt ritka az örökbefogadás sem.

A befogadó családokkal olyan erős kapcsolat szövődött olykor, hogy a családi látogatások vagy levélváltások hosszú évekig eltartottak és számos magyar család emlékezetében élnek elevenen azok a történetek, amelyeket a hajdan gyerekként Hollandiában járt családtagok meséltek” – fogalmaz a kiállítás rendezője, Kígyós Erzsébet.

„Örömmel vennénk, ha az érintettek a témával kapcsolatos, a családjukban őrzött írott vagy tárgyi emlékek közrebocsátásával hozzájárulnának a kiállítás anyagának gazdagításához” – teszi hozzá Kígyós Erzsébet.

Aki felajánlana a kiállítás céljára anyagokat (dokumentumok, levelek, fényképek, kisebb tárgyak stb.), azok levélben küldhetik el mindazt a Károli Gáspár Református Egyetem rektori hivatalába, a 1091. Budapest, Kálvin tér 9. postacímre.

A szervezők kérik, hogy a borítékra írják rá a „Gyermekvonatok” jeligét.

Az anyagokat 2020. február 15-ig várják.

További információ a [email protected] email címen vagy a 06-70-319-2595-ös telefonszámon kapható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!