négylábúak

2018.03.05. 17:32

Kedvenceinket is megviselte a kutyahideg

A következő napok enyhébbek, de még mindig téliesek lesznek, vigyázzanak állataikra!

Az elmúlt időszak szinte szibériai időjárása rendkívül megterhelte a kint tartott állatok szervezetét. Prockl Amanda etyeki állatvédő önkéntes a feol. hu cikkében ezért arra hívta fel a figyelmet: azok, akik eddig még nem tették meg, mindenképpen szalmázzák be a kutyaházakat!

Semmiképp se rongyot, takarót adjanak a gazdik az állatok alá, mert az vizes lesz és csak megfáznak a kutyák. Az ételadagot akár a duplájára is lehet növelni, vizüket naponta többször cserélni kell, hogy szegényeknek ne a jeges vizet kelljen inniuk. Aki teheti, legalább az előszobába engedje be kedvencét a nagyon hideg napokon

– mondta Amanda.

Az állatvédő azt is megemlítette, hogyha esetleg segítségre szoruló, kóbor, sérült, kidobott állatot látunk, ne menjünk el mellette szó nélkül, és akkor is szóljunk az önkormányzatnak, a jegyzőnek, az állatvédőknek, ha azt látjuk, láncon és ház, védelem, élelem, víz nélkül tartanak kutyát – gyakran ugyanis csak így kapnak esélyt az életben maradásra.

Egy másik szezonális téma az úgynevezett kennelköhögés, egy rendkívül ragályos felső légúti betegség, amelyre szakemberek hívták fel a figyelmet a napokban. Főként a csoportosan tartott kutyák légzőszervrendszerét támadja meg, de akkor is veszélyeztetett az állat, ha sokat jár közösségbe – például kutyaiskolába vagy futtatóba. Ilyenkor érdemes a kötelező és ajánlott oltások mellett kennelköhögés ellen is beoltatni.

Ám mivel sokféle kórokozó ludas lehet a betegség kialakulásában, ezért a teljes védettséget még oltással is nehéz elérni – de legalább nagyban csökkenthető a fertőződés lehetősége. A kennelköhögés erős, görcsös köhögéssel, tüsszögéssel jár, a fertőzés is így terjed, de bőven elég hozzá az is, ha két kutya összedugja az orrát. Nagyon kellemetlen betegség ez a kutyáknak, az erős, érdes, száraz köhögés olyan, mint az embereknél a szamárköhögés. Gyanakodjunk a betegségre, ha ilyen tüneteket produkál a kutya, amely akár lázas és étvágytalan is lehet.

A nem kezelt betegség néha bizony tüdőgyulladássá alakul – ha a száraz köhögés hurutossá válik, felszakadozik, akkor ez állhat a háttérben. Ne késlekedjünk tehát állatorvoshoz vinni a beteg jószágot, már a kezdeni tüneteknél sem! Vagy még inkább az egészségesnek kérjünk megelőző oltást!

Borítókép: Pexels

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!