itthon és otthon

2018.04.24. 13:50

Kárpát-medencei honismereti programot indít a Hazajáró

A közmédia Hazajáró című műsorában is közreműködő szakemberek az elmúlt hétvégén a bakonyi Királyszálláson tartottak találkozót.

A 0. ispántalálkozón a mintegy ötven Kárpát-medencei régióból érkezett meghívottak részvételével lefektették az egylet regionális-honismereti rendszerének alapjait. A fő cél a Kárpát-medence tájainak, természeti- és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése, utazások szervezése, a határon túli magyarokkal a testvéri, a kulturális és a gazdasági kapcsolatok erősítése – közölte a Hazajáró Egylet.

A honismereti-turisztikai szakemberek a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Zágrábból, Muravidékről és Őrvidékről érkeztek a találkozóra. Az egylet elnöke, Thuma Róbert elmondta: a Kárpát-medencét szerves egységként kezelik, azt a történelmi vármegyék, a történeti földrajz és a néprajzi ismérvek alapján a 21. századi igényeinek megfelelően lehatárolt régiókra osztják.

Thuma Róbert, az egylet elnök beszél a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet csobánkai zászlóbontó rendezvényén 2015. július 26-án
MTI Fotó: Kovács Attila

A földrajzilag körülhatárolható régiókat mint úticélokat egyedi, önálló arculattal jelenítjük meg, a vonzerők kiaknázására minden régióban komplex honismereti-turisztikai programcsomagokat kívánunk kialakítani. Célunk, hogy a sokszínű Kárpát-medence egységét felmutassuk, és a turistaságon túlmutatva a helyben élő közöségekkel való találkozás élményével erősítsük az összetartozás érzését, ami hozzájárul az egész Kárpát-medence fejlődéséhez, erősödéséhez – idézte a közlemény az egylet elnökét.

Forrás: Hazajáró Egylet

A egylet egyik alapítója, a Hazajáró című tévéműsor író-rendezője, Moys Zoltán arról beszélt, hogy minden régióban kineveznek egy önkéntes felelőst, az úgynevezett ispánt, aki ott az egyletet képviseli, „emellett felel a turistaság és honismeret fejlesztéséért”.

Az eseményen a Hazajáró Egylet együttműködési megállapodást kötött az Erdélyi Kárpát Egyesülettel, amit az EKE részéről az elnök, Kovács Lehel írt alá. Az eseményen jelen volt a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Kárpáti Árpád, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) vezérigazgatója, Erdélyi Rudolf is. Utóbbi a kezdeményezés példaértékét hangsúlyozva elmondta: a BGA számára minden olyan program fontos, amely a magyar közösségeket építi és erősíti, hatékonyan szolgálva a külhoni magyarság anyagi és szellemi gyarapodását, szülőföldön maradását. A háromnapos rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta.

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet 2015-ben alakult Budapesten, a kezdeményezők a Duna TV Hazajáró című honismereti és turisztikai műsorának rajongói voltak. A civil szervezet tagságát a nézők mellett a műsor készítői, külhoni szereplői, honismereti vezetői, szállásadói és az elszakított területeken élő helyi magyar közösségek lelki, szellemi vezetői alkotják. Ma már mintegy kétszáz rendes és több mint négyezer pártoló taggal rendelkeznek.

Nézze meg ízelítőül a Hazajáró egyik régi adását a varázslatos Székelyföldről, a székelyek szent hegyéről:

Borítóképünkön a Hazajáró stábja az erdélyi Tarkő-hegységben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!