redemptio

2019.04.06. 22:12

Jászkiséren rendezik a 25. Jász Világtalálkozót

A szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok seregszemléjét a város, civil szervezete és a Jászok Egyesülete szervezi.

Jászalsószentgyörgy, 2015. július 18. Hagyományõrzõ lovasok vezetik a menetet a 21. Jász Világtalálkozó díszünnepségét megelõzõ felvonuláson Jászalsószentgyörgy fõutcáján 2015. július 18-án. MTI Fotó: Mészáros János

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

A rendezvény fő vezérfonala, hogy bemutassák a város múltját, jelenét és jövőjét. Ennek szellemében a pénteki nap jelmondata „Tisztelgés a múltnak”, a szombatié „Köszöntjük a jelent” , a vasárnapié pedig „Építjük a jövőt”.

A szervezők tájékoztatása szerint június 7-én, péntek délután helyi művészek kiállításait nyitják meg a Csete Balázs Általános Iskolában. Ezt követően ünnepi megemlékezés lesz a katolikus templomban Jászkisér jeles szülötteiről, a programot koszorúzás követi a temetőben.

Az esti ünnepélyes megnyitón az érdeklődők a Jászság Népi Együttes és a Pendzsom Néptánc Együttes alapító tagjainak gálaműsorát láthatják a Park Színpadon. A nap folyamán a jászkiséri származású Váradi László zongoraművészt hallhatják majd a megjelentek.

1702-ben kezdődött

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptió, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne. A sorozat elmúlt évei alatt a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészült a redemptiós zászló és megszületett a jász himnusz is.

Június 8-án, pünkösd szombaton Ternyák Csaba egri érsek beszél a megjelentekhez, Takaró András református esperes igét hirdet az ünnepi és ökumenikus istentiszteleten a református templomban.

A jász települések felvonulását követő ünnepség díszvendége Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki egyben a rendezvény fővédnöke is, valamint Karcag, a „Nagykunság fővárosa”. A díszünnepségen átadják a Jászságért díjat és beiktatják az új jászkapitányt.

A nap hátralevő részében lovas programok, jász települések hagyományőrző csoportjainak műsora, megyei néptánctalálkozó kínál szórakozást. Idén is lesz „bajuszmustra” , valamint több kiállítás is. Veterán járműveket lehet majd megtekinteni a Fő úton és a lengyel kézműves vásárra is várják az érdeklődőket a szervezők. Este a Magna Cum Laude ad koncertet, amelyet utcabál követ a Smart zenekarral.

Június 9-én, vasárnap, horgászversennyel indul a nap, később vetélkedő, főzőverseny, kerékpáros teljesítménytúra, kispályás labdarúgótorna szerepel a programok között. A nap folyamán a Jászsági Pálinka Lovagrend védnökségével pálinkamustrát tartanak.

A rendezvény utolsó napján is lesznek kulturális programok, a Fő úton tuningautók kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Este fellép Janicsák Veca, valamint a The Biebers zenekar. A programot tűzijáték zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!