különlegesség

2020.10.10. 07:10

Japánkertet alakítanak ki a gyulai könyvtár udvarán

A kert tervezését és kivitelezését a távol-keleti országban tanult Dani Zoltán japánkertész végzi.

France, Cote d'Or, Dijon, Suzon park, Japanese garden

Forrás: AFP

Fotó: Olart Fabien

Bartóki László, a Japánkert Barátok Köre Egyesület elnöke elmondta, hogy civil szervezetük tizenkét évvel ezelőtt alakult, és már a kezdetektől törekszenek arra, hogy bemutassák a japánkertek szépségét. Hosszas keresés után a gyulai könyvtár szép, de kihasználatlan udvara mellett döntöttek.

A kertet a jellegzetes japán kapun, a toriin, illetve a könyvtáron keresztül közelíthetik majd meg az érdeklődők. Az elképzelések szerint a kert sarkában lesz egy csobogó, amelyből száraz patakok futnak majd az Élővíz-csatorna felé. A kertet szürke kavicsos úton lehet körbejárni, amelyet kis bambuszterelők határolnak. Az út mentén kőpadokot helyeznek el és kőlámpásokat telepítenek.

A kertet határoló lakóház jelenlegi falát átfestve bambuszokkal takarják; a területet a szabad oldalain bambuszkerítés fogja övezni. Japán juhart és cseresznyefákat telepítenek az udvarra.

Bartóki László elmondta, hogy ősszel elkezdik a munkálatokat az udvaron jelenleg is meglévő fák formára vágásával, de a tényleges kivitelezés tavasszal indul. A projektet jövő június végéig kell zárni.

Hozzátette, a megvalósításra csaknem 20 millió forintot nyert el az egyesület az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik pályázatán.

Az önkormányzat szívesen bevonja azokat a civil közösségeket a város fejlesztési terveinek elkészítésébe és a fejlesztési programok megvalósításába, amelyek elkötelezettek Gyula értékeinek feltárása, gyarapítása iránt. A Japánkert Barátok Köre már bizonyította ezt, évek óta ők készítik a fürdőváros legnagyobb adventi koszorúját – közölte a kezdeményezés sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő polgármester.

Borítókép: illusztráció

Címkék#japánkert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!