Karácsonyi készülődés

2018.12.14. 14:26

Itt a „csalós” ünnepi menü, amivel időt lehet spórolni

Sok családban hagyományos ételek kerülnek az asztalra az ünnepekkor, ennek ára azonban sokszor az, hogy a szakácsnak nem marad ideje, amit együtt tölthet a többiekkel. Ezek a receptek nekik nyújtanak egy kis segítséget.

A Mindmegette egy frappáns ötlettől vezérelve összeszedte azokat a recepteket, melyek a klasszikus karácsonyi ételekre leginkább hasonlítanak, ám feleannyi időbe telik elkészíteni őket. A főzésért felelős családtagnak így több ideje marad, hogy azokkal legyen együtt, akiket szeret – és akik őt is szeretik, nem csak a főztjét.

Az előételképp sok családban népszerű libamáj helyett például baconbe tekert csirkemájat javasolnak, mellyel 30 perc takarítható meg, az ízélményt viszont nem kell nélkülözni.

A klasszikus desszert, a diós bejlgi pedig könnyen helyettesíthető a jóval egyszerűbb, kelesztés nélküli diós tekerccsel.

A cikkben mindkettő „csaló” recept megtalálható, a fő attrakció azonban a töltött káposztát helyettesítő erdőtelki húsos káposzta, ami gyorsabb, egyszerűbb, és ugyanolyan finom, mint eredeti verziója. Ennek elkészítési útmutatója a következő:

Töltött káposzta helyett erdőtelki húsos káposzta

Időmegtakarítás: 30 perc

Hozzávalók:

1 kg darált disznócomb

20 dkg füstölt tarja

másfél kg hordós káposzta

25 dkg árpakása

kisebb fej fokhagyma

1 dl olívaolaj

só (vegyük figyelembe a tarja sósságát)

ízlés szerint bors

1 ek pirospaprika

Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

A olívaolajon megpároljuk az összezúzott fokhagymát. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és beletesszük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a darálthúst, az apróra felkockázott füstölt tarját, a káposztát, valamint az előzőleg langyos vízben átmosott árpakását. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd visszahelyezzük az edényt a tűzre. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő nélkül puhára főzzük kb 1-1.5 óra alatt. Tejföllel és puha kenyérrel kínáljuk.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!