mi a titok?

2018.03.03. 07:07

Így lesz tökéletes a csokimáz

Önnel is előfordult már, hogy nem sikerült jól a máz?

A csokimáz sokféle nyalánkságot tesz ellenállhatatlanná, de ahhoz, hogy tökéletesre sikeredjen, néhány szabályt mindenképpen érdemes betartania. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a tökéletes csokimázról.

Vízgőz fölött

Tördeljük darabokra a süteményreceptben megadott mennyiségű tortabevonót vagy csokoládét, majd olvasszuk fel vízgőz fölött. Nyílt lángra nincs szükség, mert a tej- és a fehér csokinak elég 40-45 fok, az étcsokinak 45-50 fok. A gőz se legyen túl forró, máskülönben a csokoládé összeugrik.

Ahogyan a profik!

A módszer lényege, hogy a csokit nem közvetlenül az olvasztás után használjuk fel, hanem a hőmérsékletét változtatva érjük el a kívánt állagot. A profik először a csoki kétharmadát kezdik el megolvasztani a gőz fölött, majd ha már nem darabos, folyamatos kevergetés mellett hozzáadják a maradékot, végül a kissé lehűlt masszát újra felmelegítik.

Felhasználása

A csokimázat azonnal kenjük a süteményre vagy a tortára. Fogyasztás előtt időben vegyük ki a sütit

a hűtőből, mert ha túl hidegen szeleteljük, a máz megtöredezhet.

Főzés nélküli csokimáz

20 dkg átszitált porcukrot keverjünk össze 2 ek kakaóporral, 2 ek napraforgó-olajjal és 3 ek forró vízzel.

Borítókép:  EvgenyZinoviev/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!