harmónia

2020.08.11. 18:01

Így lehet szebb a bőr néhány apró lépésben

A legtöbb ráadásul szinte semmibe sem kerül.

Forrás: Shutterstock

Bizony számos tényező ronthat vagy javíthat a külsején, ezért nem árt, ha tisztában van azzal, mit kerüljön, illetve mit hívjon segítségül bőre védelmében – írja a Vasárnap Reggel.

Radírozás

Kezdjen tiszta lappal: távolítsa el a régi hámsejteket, és adjon helyet az újaknak! A sejtregeneráció alvás közben felgyorsul, ezért ha este hámlasztással vagy radírozással eltávolítja az elhalt bőrsejteket, a hám vérellátása fokozódik, ami serkenti az új, egészséges sejtek létrejöttét, miközben a szennyező és a méreganyagok távoznak. Az eredmény ragyogó, tiszta bőrfelület lesz!

Hidratálás

A fiatalos, sima bőrképhez elengedhetetlen a nagy mennyiségű víz fogyasztása. A dehidratált bőr elveszti rugalmasságát, és finom ráncok jelennek meg rajta, a szem alatt pedig karikák. A hidratált bőr ezzel szemben egyenletesen „kipárnázott”. Legyen az a cél, hogy naponta elfogyaszt 2 liter jó minőségű vizet! Emellett alkalmazzon hialuronsavas készítményeket, ez a hatóanyag ugyanis, akár a szivacs, nagy mennyiségű folyadékot képes magában tartani. Emiatt a bőr feszesebbé válik, a ráncok kisimulnak. Alkalmazzák krémekben, szérumokban, de szépségvitaminok és -italok alkotórésze is.

Le a stresszel!

A folyamatos feszültség rendkívül pusztító a bőrre nézve. Fokozza a gyulladást, az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit. Rontja az alvásminőséget, márpedig az alváshiány kulcsszerepet játszik a bőr öregedésében. A stressz okozhat idő előtti ráncképződést is, mivel az első számú stresszhormon, a kortizol, megbontja a bőrfeszességet biztosító kollagént. Foglaljon időpontot masszázsra, járjon el jógázni vagy csak sétálni egy barátnőjével: a rendszeres kikapcsolódás a fiatalos bőr megőrzésének egyik titka!

A természet kincsei

A kollagén termelődését segítő cink megtalálható az olajos magvakban és a sötétzöld színű zöldségekben. A spenót gazdag folsavban és B-vitaminokban, amelyek elengedhetetlenek a bőr megújulásához. Persze nem kell a zöldségnek feltétlenül zöldnek lennie: a szivárvány minden színében pompázó termések mindegyike gyógyír a bőrnek! Minél sötétebb és élénkebb színű a zöldség, annál több tápanyagot tartalmaz.

Kevesebb cukor

A mértéktelen cukorfogyasztás gyulladásokat okozhat a szervezetben, az ennek hatására termelődő enzimek pedig a kollagén és az elasztin pusztulásához vezetnek, a bőr megereszkedését és ráncok kialakulását okozva. Érdemes odafigyelni arra, hogy alacsonyabb glikémiás indexű ételekből állítsa össze a menüjét.

Éljenek az antioxidánsok!

A bőr jelenti a szervezet első védelmi vonalát az olyan káros külső hatásokkal szemben, mint az UV-sugárzás vagy a levegőszennyezettség. Ezek oxidatív stresszt okoznak, amely közben káros szabad gyökök szabadulnak fel. Az antioxidáns vegyületek megvédenek ezektől a bőr öregedését fokozó molekuláktól, ugyanis semlegesítik azokat. Erős antioxidáns hatású a C-, az E-, az A-vitamin és a karotinoidok, továbbá a flavonoidok.

Szép álmokat!

Nem utolsósorban tegye szebbé a bőrét elegendő mennyiségű és minőségű alvással! A hámnak ugyanis szüksége van pihenőidőre, amikor az izomzat ellazul, és a szervezet csak az alapfunkcióit látja el. Eközben megy végbe a bőrsejtek megújulása, ilyenkor nő a kollagén és az elasztin termelődése. Éjszaka zajlik a test méregtelenítése is, tisztul a bőrfelszín. A mikrokeringés élénkülésével sok oxigén és tápanyag jut a sejtekhez, támogatva a regenerációjukat. Ha mindezekre nem jut idő a kevés alvás miatt, akkor a bőr egyre érzékenyebb, egyre vékonyabb lesz, ami az idő előtti öregedéséhez vezet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!