utazás

2020.08.07. 08:30

Így gyógyít Hévíz

Vajon válhat-e turisztikai célpont egy kis méretű tó környékéből? Ha olyan különleges, mint a Hévízen található, akkor mindenképp! Nem csoda, hogy természeti képződménye révén a település világhírnévre tett szert.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Bátran és büszkén mondhatjuk, hogy gyógyvíznagyhatalom vagyunk. A legtöbb meleg vizű tó hazánkban vulkanikus eredetű: agyag- vagy sziklatalajban képződött. Pont a hévízi azonban nem ezek sorát gyarapítja. A tőzegmedrű forrástavat egy 38 méter mélyen lévő forrásbarlang táplálja, hőmérséklete 33–35 °C-os. A nyári hőségben ez némiképp nőhet, a téli hidegben csökkenhet. Emellett egészen rendkívüli, hogy a forrás percenként 20 000 liter vizet ad, így a tó egésze 72 órán belül ciklikusan megújul – olvasható a Fanny összeállítása alapján a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Felnőttek úszógumival

Elsőre különös látvány lehet, hogy a sötét színű vízben még a felnőttek is úszógumival vagy a tóban lévő kapaszkodóknál megpihenve élvezik a hely gyógyhatását. Jó tudni, hogy a tó 38 méter mély, nem árt tehát az elővigyázatosság! Azon se csodálkozzunk, ha egy-egy búvár bukkan fel mellettünk, miközben fürdőzünk: a víz minőségét és a forrást a szakemberek folyamatosan vizsgálják.

S hogy mi a hely titka? Az itteni termálvíz a kénnek és a radonnak köszönheti gyógyhatását. Ráadásul a tó medrét 1 méter vastagon gyógyiszap borítja, mely finom és kellemes tapintású, nem ragad. Különlegessége még, hogy magas hőtároló kapacitása miatt kiválóan használható gyógyító iszappakolásokhoz. Így lehet, hogy a következő betegségek jól reagálnak a hévízi kúrára: idült ízületi fájdalmak, csigolyaízületi és porckorongbántalmak, krónikus nőgyógyászati problémák. Tudták ezt már a rómaiak is – az 1980-as években épp búvárok által talált leletek tanúskodnak arról, hogy ők is rendszeresen fürdőztek itt. A tóból megannyi pénzérmét hoztak fel, a tó környékén pedig oltárkövet fedeztek fel.

Miért áldjuk Festetics Györgyöt?

A tó varázserejéről az első igazi tanulmány 1769-ben jelent meg. Nem csoda, hogy a Festetics-család, amelynek a 18. században került birtokába a terület, azonnal építkezni kezdett. Gróf Festetics György felvirágoztatta a fürdőéletet, kiépítette a fürdőtelepet. A 265 éve született gróf egy kicsit persze kényszerből adta fejét a birtokfejlesztésre. Katonai pályája megtorpant, kitiltották Bécsből. Azt merte ugyanis kérvényezni a császári udvartól, hogy a magyar ezredek békeidőben Magyarországon tartózkodhassanak, továbbá a szolgálati és a vezető tisztikar nyelve is magyar legyen… Keszthelyen élve kiáll a magyar nyelvű irodalom mellett, gazdasági iskolát alapít Georgicon néven, illetve megalapította a Helikon Könyvtárat. Ez utóbbi Magyarország egyetlen épen maradt magánkönyvtára.

Fürdőfáradtság

A legtöbb termálvíz esetén meghatározzák, hogy mennyi időt tölthetünk benne. Hévízen egyhuzamban 30 perc javallott. A magas ásványianyag-tartalmú vizek egy idő után árthatnak: a fürdőfáradtságnak nevezett tünetegyüttesnél épp azt tapasztalhatjuk, hogy a panaszaink nem gyengülnek, hanem erősödnek. Ha a napi penzumot kimerítettük a vízben, keressünk szárazföldi elfoglaltságot. A nordic walking, ez a bárki által végezhető mozgásforma például tetőtől-talpig átmozgatja az embert. A speciális sétabotokkal végzett gyaloglás növeli az állóképességet, csökkenti a csípő- és térdízületi kopást. Nem beszélve arról, hogy itt a friss levegőn, az ősfák alatt teheti mindezt. Kényelmesen, gurulva szeretné felfedezni a helyet? Akkor válassza a segwayt! De Keszthelyen a Festetics-kastély impozáns udvara is sétára csábít. S hogy mivel fejezze be a napot? Mindenképpen egy kényeztető masszázzsal; próbálja ki például a mandulamagosat, melynek révén a bőr megtisztul, puhává és bársonyossá válik. Ön pedig testben és lélekben kipihenten térhet haza.

Borítókép: Vendégek napoznak a hévízi tófürdőben az újranyitás napján, 2020. május 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!