Ország-világ

2020.07.28. 17:54

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére

Magyarországon ötvenezer fertőző HCV-fertőzött él.

Forrás: Shutterstock

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden, a hepatitis világnapján.

A közlemény szerint nagy hangsúlyt fektetnek a hepatitis szűrésére: a Nemzeti Hepatitis Intézkedési Terv kockázati csoport alapú szűrésre tett javaslatot, elsőként az egészségügyi dolgozók körében. Ennek keretében

a fokozott kockázattal járó műtéti beavatkozást végző szakemberek körében ötévente, a többi egészségügyi dolgozó esetében tízévente kell szűrővizsgálatot végezni. Erre tavaly 400 millió, idén 600 millió forint áll rendelkezésre

- írták.

Hozzátették: eddig mintegy 106 ezer orvost, asszisztenst, védőnőt, gyógyszerészt vizsgáltak meg. A szűrésen túl a pozitív eredménnyel rendelkező egészségügyi dolgozók korszerű kezelése is térítésmentes.

A máj idült vagy gyulladásos megbetegedéséért és a máj eredetű halálozások majdnem feléért felelős vírusos hepatitis a világon a hetedik legfontosabb halálokok között szerepelt 2013-ban, évente 1,4 millió ember halálát okozva. Magyarországon ötvenezer fertőző HCV-fertőzött él.

A krónikus megbetegedések a legtöbb esetben tünetmentesek, kezelés nélkül pedig lassan, évtizedek alatt válnak egyre súlyosabbá. A betegek többsége nem is sejti, hogy vírushordozó, és sok esetben a fertőzés forrása sem azonosítható.

Hangsúlyozták, hogy a minisztérium kiemelten kezeli a hepatitis felszámolását, amelyet az Egészségügyi Világszervezet 2030-ig tűzött ki célul.

Magyarországon a hepatitis B elleni védőoltás 1999 óta része a Nemzeti Immunizációs Programnak, az általános iskolába járó gyerekek iskolai kampányoltás keretében kapják meg, az átoltottság évek óta 99 százalékos – emelték ki.

Tudatták: a jogszabály szerint minden HCV-fertőzöttnek joga van az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

2015 óta minden fertőzöttnek elérhető a legmodernebb, rendkívül hatékony nyolchetes interferon-mentes gyógyszeres terápia, amelyre évente 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pedig szakemberek bevonásával létrehozta a nemzeti hepatitis bizottságot, amely összefogja a HCV teljeskörű felismeréséhez és felszámolásához szükséges szakmai intézkedéseket – olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!