Segítségnyújtás

2019.05.08. 12:00

Hátrányos helyzetű családoknak nyitott közösségi házat az Ökumenikus Segélyszervezet

Az épületet Wáberer György nagyvállalkozó a nevét viselő alapítvány bevonásával építtette Sátoraljaújhelyen, a működtetést a keddi avatási ünnepségen átruházta az Ökumenikus Segélyszervezetre.

Sátoraljaújhely, 2019. május 7. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Wáberer Alapítvány halmozottan hátrányos helyzetû családokat segítõ multifunkcionális közösségi háza Sátoraljaújhelyen az átadás napján, 2019. május 7-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Wáberer György kiemelte: a közösségi házat azért hozták létre, hogy alapvető szolgáltatások – például főzési, mosási lehetőség – elérhetőek legyenek a rászorulók számára. Annak érdekében, hogy a több mint háromszáz négyzetméter alapterületű épület jelenlegi funkcióinál hatékonyabban tudja szolgálni a nehéz sorsú emberek céljait, működtetésére a szociális területen szakmai háttérrel rendelkező Ökumenikus Segélyszervezetet kérték fel. A költségeket továbbra is a Wáberer Alapítvány állja.

A vállalkozó szólt arról is, hogy az egymilliárd forintos alaptőkével létrehozott Wáberer Alapítvány pályázatot hirdetett rászoruló zempléni fiatalok részére. Az előzetes jelentkezések szerint százötven diák kap majd támogatást tanulmányaihoz, az általános iskolától akár egészen a diploma megszerzéséig – közölte Wáberer György.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a szociális terület csak akkor lehet sikeres, ha abban a gazdasági élet szereplői, az állam, a civil szervezetek, az egyházak, az önkormányzatok közösen próbálnak segíteni. Egy bajba jutott sátoraljaújhelyi család megsegítése jót fog tenni az egész utcarésznek, az egész városnak és egész Tokaj-Hegyaljának – fogalmazott.

A közösségiház-avatás legfőbb üzenetének az államtitkár azt nevezte, hogy ha a gazdasági élet meghatározó szereplője találkozni tud a szakemberek áldozatkész elhivatottságával, akkor abból olyan segítségnyújtási forma születhet, amely százak és ezrek számára nyújt hatékony támogatást.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról szólt, hogy nem segélycsomagokat fognak osztani a házban, hanem jól felépített stratégia nyomán, lépésről lépésre szeretnének hosszú távú segítséget nyújtani a rászorulóknak. Ennek az előkészítését már megkezdték, jelenleg munkatársaik felkeresik a környékbeli családokat és azt mérik fel, hogyan tudnak az igényekre válaszolva hatékony munkát végezni – fűzte hozzá.

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), a város polgármestere úgy fogalmazott: korábban egy segélyszervezet úgy tudott jól segíteni, ha csomagot osztott a nehéz sorsú embereknek, ugyanis kevesebb volt a munkahely, és sokan nem rendelkeztek folyamatos jövedelemmel. Most azonban a városban már 3 százalék alatt van a munkanélküliség, így a legjobb segítség az, ha arra vezetik rá az érintetteket, hogyan éljenek a lehetőségeikkel, képességeikkel, továbbá tanuljanak, fejlesszék magukat.

A 130 millió forintos beruházással létrehozott közösségi házat Wáberer György, valamint a miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó avatta fel.

Borítókép: Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Wáberer Alapítvány halmozottan hátrányos helyzetű családokat segítő multifunkcionális közösségi háza Sátoraljaújhelyen az átadás napján, 2019. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!