hasznos

2020.06.19. 17:16

Íme három egyszerű tipp a boldogsághoz

Több hormont is szokás boldogsághormon néven emlegetni: az endorfin, a szerotonin, az oxitocin is ide tartozik. Az endorfin enyhíti a fájdalomérzetet, örömérzést kelt. Az oxitocin nagy mennyiségben termelődik a szexuális együttlét során, és kiválóan oldja a stresszt. A szerotonin emelkedett állapotot hoz létre, hatására boldogabbnak, derűsebbnek érezhetjük magunkat.

Forrás: Shutterstock

De mégis milyen természetes módszerekkel növelhetjük a boldogsághormonok termelődését? A Diéta és Fitnesz cikkéből kiderül.

1. RENDSZERES MOZGÁS

A testedzés is egyfajta stressz a szervezet számára. Ha az edzés az erőnlétnek megfelelő erősségű és idejű, akkor a szervezet alkalmazkodik a rendszeres stresszhez, és a stresszválaszban részt vevő anyagok – mint például a szerotonin, a dopamin, az endorfin és a noradrenalin – termelését növelni fogja. Így a sport hosszú távon jótékonyan hat az idegrendszerre, segít a depresszió leküzdésében, a stressz kezelésében, energikusabbá és jókedvűvé tesz. Meglepő módon nem kell órákat szenvedni a jótékony hatásokért: a Vermonti Egyetem kutatói szerint egy 20 perces edzés akár 12 órán át is éreztetheti pozitív hatását.

DF-tipp:

Válasszon olyan mozgásformát, amelyet igazán élvez, és ami a legjobban illik a személyiségéhez!

2. KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS

Megfelelő stratégia lehet a szerotonin növelésére, ha figyel a táplálkozására. A kellő mennyiségű triptofánt tartalmazó élelmiszerek ugyanis ellátják a szervezetet ezzel az esszenciális aminosavval, amely segít növelni a szerotoninszintet. Ilyen ételek többek között a földimogyoró, a tökmag, a szezámmag, a csirke- és pulykahús, a hal és a kemény sajtok (ementáli, edami, gouda). Szénhidrátokkal együtt fogyasztva a hatásuk fokozódik. A B6-vitaminban gazdag étrend (teljes kiőrlésű gabonák, hal, zöldségek) szintén segítik e boldogsághormon termelődését.

DF-tipp:

Mértékkel fogyasztva a magas kakaótartalmú csokoládé is jótékony megoldás lehangoltság, szomorúság ellen.

3. MEDITÁCIÓ

A mozgáshoz hasonlóan a meditációnak is rengeteg pozitív hatása ismert. Az emberek többsége sajnos hajlamos a túlzott aggódásra, feszültségre, ami megzavarja a tudatot, és negatív hatással van a mentális egészségre. A meditáció és a tudatos jelenlét elengedhetetlen a lelki egészséghez. A meditálás növeli a tudatosságot, és lecsendesít. A depresszió tüneteit már egy 30 perces gyakorlat is csökkentheti.

DF-tipp:

A meditálást is tanulni kell. Nincs semmi gond, ha eleinte beleszunnyad a gyakorlatba, majd fokozatosan megtanul ébren maradni, miközben a meditációt végzi.

TOVÁBBI SEGÍTŐK

Mi növeli még a boldogsághormon termelődését? Természetesen a fény! A napfény – megfelelő mennyiségben, és semmiképp sem túlzásba esve – számos gyógyító előnnyel bír. A masszázsnak, a szaunázásnak, a gőzfürdőnek és persze a sok nevetésnek is boldogságot okozó hatást tulajdonítanak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!