Család: elhalasztva

2018.10.17. 15:00

Harminc felett szülnek először a nők a fejlett államokban

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán New Yorkban bemutatott új jelentése szerint egyre idősebb életkorban, átlagosan harmincéves kor felett hozzák világra első gyereküket a nők az iparosodott országokban.

Ezekben az országokban – Németországban, Spanyolországban, Olaszorszában vagy Japánban – az 1970-es években 24-26 év volt a kismamák átlagéletkora az első szüléskor.

„A leggyorsabban az iskolázott nők körében terjed az idősebb életkorban kezdett gyerekvállalás. Így próbálják meg elkerülni a gazdasági vagy hivatásbeli visszaesést, ami a gyakran kapcsolódik fiatalabban vállalt anyasághoz” – írták a kutatók.

A UNFPA éves jelentése szerinte

a termékenységi arányszámok csökkennek szinte az egész világon.

A termékenységi ráta a 15-49 éves nőkre számított gyerekszám, amennyit a nő élete során szülne. Különösen magas a ráta – és előreláthatóan az is marad – Afrika Szaharától délre első területén. A világ 2050-ig várt népességnövekedésének több mint a fele ebből a régióból fog származni a becslések szerint.

Afrika akkor a világ népességének negyedét fogja kitenni

- olvasható a jelentésben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!