praktikák

2019.02.21. 06:45

Hagymapucolás könnyek nélkül, létezik?

Nézzük, mit mond egy profi séf, akinek naponta több kiló hagymát kell feldolgoznia.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ipolsone

„A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra” – a kedvenc receptjeink nagy része sajnos így kezdődik. Mert bár a hagyma egészséges és rendkívül finom ízt ad az ételeinknek, a megtisztítása és a felszeletelése kevés háziasszonynak tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Vannak különböző praktikák, amelyek inkább viccesek, mint hatékonyak – a búvárszemüveg viselésétől, az orrcsipeszezésen át a szájpadlásra tapasztott nyelvig –, de nézzük, mit mondott egy profi séf a Vasárnap Reggelben, akinek naponta több kiló hagymát kell feldolgoznia.

Kés és kendő

Vincent Olivieri, az egyik New York-i étterem mesterszakácsa szerint a hagymával járó könnyezést az ember előbb-utóbb megszokja. De ha nem dolgozott még annyi hagymával, annyi éven át, mint ő, és szeretne leszámolni az aprítás közbeni sírdogálással, akkor a legfontosabb, hogy a megfelelő eszközt beszerezze. Ez pedig nem más, mint egy rendkívül éles, vékony pengéjű kés. Ez ugyanis kevésbé roncsolja a sejtfalakat, mint egy vastagabb vagy tompa eszköz, így kevesebb, a szemet irritáló anyag szabadul fel a zöldségből az aprítás során.

A másik trükk, amivel a könnyező újoncokat ellátja az a nyakuk köré tekert nedves konyharuha, a víz ugyanis reakcióba lép a hagymából kiszabaduló irritáló anyaggal, és megköti azt, mielőtt a szemünkig elérne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!