népszerű vacsi

2019.12.12. 09:08

Ha eddig nem tudta, hol vegyen halat karácsonyra, itt a megoldás

Térképen kereshetőek a karácsonyi termelői halárusító pontok!

Pécs, 2018. december 22. Szeletelt ponty egy pécsi halszaküzletben 2018. december 21-én. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat. A MA-HAL tagszervezetei

több mint 50 településen közel 80 db halárusító ponton árusítanak friss édesvízi halfajokat a karácsony előtti héten.

Magyarországon karácsonykor hagyományosan

a legnépszerűbb a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 65-75 %-át adja, de sokan keresik az év végi ünnepekre a hazai szürke, illetve afrikai harcsát is.

Emellett népszerűek az apróhalak – kárász, keszeg, illetve a busa és az amur is, főleg feldolgozott, tisztított szelet és filé formában. Ilyenkor kerül a pultra az év közben kevésbé fogyasztott süllő és a pisztráng nagy része is.

Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás körülbelül 30-35 százaléka. Hazai viszonylatban folyamatosan nő a halfogyasztás, ami jelenleg 6.7 kg/fő/év. Ez a 90-es években még 2 kg/fő/év volt. A változás szembetűnő, de még így is nagy elmaradásban vagyunk

az EU átlagtól, ami 25 kg/fő/év.

Köztudott, hogy a halhús fogyasztása pozitív élettani hatással bír. A hal könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú vitaminokban gazdag táplálék, a nemzetközi statisztikák is alátámasztják.

A nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegséggel küzdő.

További információ: www.magyarhal.hu

Borítókép: Szeletelt ponty egy pécsi halszaküzletben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!