home office

2020.04.04. 21:17

Figyelni kell a munkakörülményekre otthon is

A megfelelő testtartás, a monitor helye és a szék minősége befolyásolja az egészséget.

Forrás: Shutterstock

A legtöbb irodai dolgozónak kötelezővé vagy erősen ajánlottá vált az otthoni munkavégzés, ráadásul egyelőre nem lehet tudni, pontosan meddig. Ezért az LG arra figyelmeztet közleményében, hogy az otthoni munkakörnyezet kialakítása közben sem szabad elfelejtkezni a saját egészségünkről – írja a Magyar Nemzet.

A munkavégzés helyének kialakításához ideális,

a gerincünknek pedig a legjobb, ha van külön monitorunk és billentyűzetünk, és az elsődlegesen használt kijelzőt szemmagasságban helyezzük el. Az egészséges tartáshoz a monitort ajánlott legalább kartávolságra elhelyezni, vagyis nagyjából 43 centire a szemünktől. A hely kiválasztásánál figyelni kell arra is, ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény.

Az LG szakértői arra is felhívták az otthon dolgozók figyelmét, hogy az sem mindegy, min és hogyan ülünk.

A lehető legrosszabb megoldás, ha a kanapén, ölbe vett laptoppal próbálunk boldogulni.

Használjunk inkább széket és lehetőség szerint olyat, amelyiken állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, valamint a karfa pozíciója is. Ha hosszú távú home office-ra készülünk, megéri beruházni egy minőségi székbe. Az egészséges ülőmunkához üljünk úgy, hogy a combunk legyen párhuzamos a padlóval, a talpunk pedig vízszintesen nyugodjon vagy a padlón, vagy egy lábtámaszon. A felkarok legyenek párhuzamosak a gerinccel, a billentyűzetet pedig úgy érjük el, hogy az alkar 90 fokos szöget zár be a felsőtesttel.

Fontos,

hogy félóránként-óránként keljünk fel a gép elől és mozogjunk, végezzünk néhány tornagyakorlatot és tornáztassuk meg a szemünket is.

Ha nagyon belemerülnénk a munkába, állítsunk be a telefonunkon időzítőt, hogy rendszeresen figyelmeztessen a mozgásra és a folyadékpótlásra. Az LG végezetül azt javasolja, kérjük kölcsön a munkahelyünkről a benti munkához használt monitort, billentyűzetet, egeret és széket is.

Borítókép: illusztráció

Címkék#home office

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!