Lipcsei séták

2018.03.23. 11:57

Ezeréves, mégis modern

Akár a művészetek, akár az építészet vagy a zene érdekli, Lipcsében találhat kedvére való időtöltést!

Az elmúlt időszakban számos tekintetben megújulva Lipcse egyre vonzóbb, egyre „menőbb” hely nemcsak a helybeliek szemében. Különösen a város nyugati felében érezhető ez a magával ragadó pezsgés. Sorra nyílnak az új létesítmények évek óta használaton kívül álló ipari építményekben. Az elsők egyike volt az egykori lipcsei pamutfonógyárban kialakított Spinnerei művészeti központ, amelynek téglafalai között híres galériák, kézművesműhelyek rejtőznek, és egyre elismertebb szakmai körökben is – írja a Vasárnap Reggel.

Egy 1910-ben épült gáztároló is új életre kelt, és ma már a város egyik leghíresebb kiállításának ad otthont: a hatalmas épületben Yadegar Asisi képzőművész hatalmas, 360 fokos panorámaképeit láthatjuk, rajtuk a világ legszebb helyeivel. Megcsodálhatták már a látogatók Rómát, Amazóniát, a Mount Everestet, a Nagy-korallzátonyt, jelenleg a Titanic című kiállítás látható.

Ne hagyja ki!

A Tamás-templom a világhírű fiúkórus „otthona”, amely 2012-ben ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját, és itt található Johann Sebastian Bach sírja is. A híres zeneszerző a 18. században a templom karnagya, illetve orgonistája volt. A rajongóknak érdemes a zeneszerző életét bemutató múzeumot is felkeresni.

Ami a város híres templomait illeti, a Miklós-templom hétfői istentiszteletei és a környéken tartott tüntetések nyomán indult útjára az a békés mozgalom, amely az 1989-es rendszerváltáshoz vezetett az NDK-ban – érdemes felkeresni ezt a történelmi helyszínt is.

A városban található Európa legnagyobb alapterületű pályaudvara. Az építészet szerelmesei csodálják meg a 293 méter széles homlokzatot, a vonatbarátok pedig a 24 peronról induló vasparipákat.

Egy romantikus estét szeretne? Töltse a város felett! A Panoráma-toronyból megcsodálhatja a várost – ez napközbeni turista-programnak sem utolsó!

A régi városháza ma várostörténeti múzeum, ahol betekintést nyerhetünk az elmúlt évszázadok eseményeibe. Ha egy népviseletbe öltözött trombitást vesz észre, ne lepődjön meg, egy évszázados hagyomány felelevenítését láthatja: régen az épület erkélyéről kiáltották ki a fontos közleményeket. Az épület melletti óriási placc még ma is piactérként üzemel, az adventi időszakban itt rendezik meg az ország egyik legrégebbi karácsonyi vásárát.

A város lakóinak egyik kedvelt pihenőhelye a botanikus kert, amelyben több mint 9000 növény található – jó időben piknikezzen egyet ön is a helybeliekkel! Gyerekekkel érdemes felkeresni a város állatkertjét is!

Európa legnagyobb háborús emlékművét is a városban találják. A Népek csatája néven ismert látványosságot a Napóleon seregei felett aratott győzelem 100. évfordulójára emelték.

Borítókép: Wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!