lakberendezés

2020.07.18. 18:19

Ezektől a dekortippektől tágasabbnak tűnik a kis konyha

Egy apró konyha is lehet nagyon stílusos és praktikus, csak ügyes megoldásokra van szükség! A következő tippekkel nem csak nagyíthatjuk, de szépíthetjük is ezt a helyiséget.

Forrás: Shutterstock

Karakteres burkolat

… méghozzá a konyhapult és a főzőterület felett. Nem szükséges az egész falfelületet izgalmas mintájú csempével borítani, elég egy-két sor, felette maradhat fehér a fal – a szem úgyis a mintára fókuszál, míg a többi fehér felület gondoskodik róla, hogy tágasabbnak, világosabbnak tűnjön a tér – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Tükrös felületek

A rozsdamentes acélfelületek visszaverik a fényt, ezáltal nagyítják a teret. Nem csak a hűtő, tűzhely felülete készülhet ebből az anyagból, avagy választhatjuk a szekrényekhez is.

Többfunkciós konyhasziget

Egy jól megtervezett konyhaszigettel nemcsak bővíthetjük a munkafelületeinket a konyhában, hanem akár étkezésre is használhatjuk. Kis lakásokban akár látványos térelválasztóként is funkcionálhat.

A konyhasziget nem csak jól néz ki, praktikus is
Fotó: Shutterstock

„Eltűnő” konyha

Ha a konyhaszekrény és a panelek színe közel azonos a fal árnyalatával, a bútorok szinte eltűnnek – beolvadnak a környezetükbe, ezáltal tágasabbnak tűnik a helyiség. Hogy ne legyen túl egyhangú a konyha, válasszunk néhány élénk színű kiegészítőt, például bárszékből, de feldobja a helyiséget egy mutatós szobanövény is.

Edények a magasban

Ha kicsi a konyha, érdemes minden szegletét kihasználni: igen, még a plafont is. A serpenyőket, edényeket akár le is lógathatjuk: a konyhapult felett jól elférnek. A réz edények kifejezetten jól mutatnak a fa bútorok mellett.

Engedjük be a fényt!

Ha apró a konyha, a legkézenfekvőbb megoldás, ha a lehető legtöbb fényt engedjük be. Ha tehetjük, válasszunk nagy nyílászárókat ebbe a helyiségbe, amennyiben pedig lehetőség van rá, tegyünk be ide tetőablakot.

Semleges színek

Régi, ám bevált trükk az optikai csaláshoz, ha egy apró helyiségben a világos árnyalatokat tesszük dominánssá. Ettől könnyebb lesz a térérzet és szellősebbnek tűnik a helyiség.

Tone on tone

Vagyis „színre színt”: ebben az esetben a konyhában egyetlen szín különböző árnyalatai, vagy a színskálán egymás mellett található színek jelennek meg. Így letisztult végeredményt kapunk, a tér pedig tágasabbnak tűnik.

Modern konyha

Tiszta, világos stílus, hasonlóan az előző példához. Válasszunk letisztult formavilágú konyhabútort, így elkerülhetjük a zsúfoltságérzést. Nem kellenek felesleges kiegészítők, fogantyúk, ezek nélkül is tökéletesen stílusos lesz a konyhánk.

Karakteres részletek

Szinte életre kelti a helyiséget, ha a konyha egyik sarkába színes és élettel teli kiegészítőket választunk: jöhetnek ide a feltűnő színek, motívumok, a bohókás tapéták vagy a különleges kerámiák.

Karakteres kép

Csak azért, mert kicsi a konyha, nem kell tartani a statement darabként is funkcionáló művészi alkotásoktól. Egy meghatározó kép a falon öltözteti a helyiséget, egyéniséget ad a konyhának.

Színes padló

Különleges hatást kölcsönöz a konyhának, ha a padló vagy az ablak-, ajtó keretek elütnek a fal színétől. Válasszuk például a tengerészkéket, amivel egy tóparti nyaralóban érezhetjük magunkat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!