Alapszabályok

2020.06.04. 10:53

Ezekre figyeljen, ha biciklitúrára indul a család

A jó idő meghozza a kedvet a bringázáshoz. Ennek már csak azért is örülünk, mert ez az egyszerű közlekedési mód egyben szuper mozgáslehetőség is. Ám aki útnak indulna, annak érdemes betartania a főbb alapszabályokat.

Forrás: Shutterstock

A kerékpározás az egyik legjobb kardióedzés: erősíti a szívet és a keringési rendszert, hatékonyan égeti a kalóriákat, formálja az alakot írja a Fanny magazin alapján a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Milyen biciklit válasszon?

Az első lépés a megfelelő vázméret kiválasztása, ami a testmagasság függvénye. Minden gyártó megadja a saját mérettáblázatát, amit biciklivásárlás előtt alaposan tanulmányozza át! A nyeregmagasság pedig a hatékony tekerés és a térdsérülések elkerülése miatt kulcskérdés. A legtöbb bringás túl alacsonyan ül, mert úgy szokta meg, illetve mert szeretné, ha leérne a lába. Ám ezt felejtse el! Az új kerékpárokon a középcsapágy már magasabban van, mint a régi típusokon, ezért ha leér a lába, akkor biztos, hogy túlságosan alacsonyan ül. Ilyen nyeregpozícióban pedig sokkal nehezebben helyezi át a testsúlya döntő részét a lábaira és több jut belőle a nyeregre. Ez már önmagában is okozhat altáji fájdalmat, kényelmetlenséget. Túl magas ülés esetnén ellenben jobbra-balra csúszkál a csípője, szintén kellemetlen érzést okozva.

A következő lépés a nyereg dőlésszögének beállítása, ami az egyik legegyszerűbb művelet: a lényeg, hogy lehetőleg párhuzamos legyen a talajjal. Ha szükségét érzi, maximum 2 centiméteres eltéréssel még kísérletezhet.

Ezután jöhet a nyereg és kormány távolságának beállítása, amiről a hétköznapi bringások könnyen megfeledkeznek. Ha a kormányhoz nagyon előre kell nyúlnia, vagy nagyon össze kell gömbölyödnie, és emiatt nehezen kap levegőt, akkor megfelelő méretűre kell cserélnie a kormányszárat. A nyeregtávolság ellenőrzéséhez pedig tegye a lábát a pedálra abban a pozícióban, ahogyan tekerni szokott, és állítsa vízszintesbe a hajtókart. A távolság akkor megfelelő, ha a térdkalácsa egy síkba esik a pedál tengelyének síkjával.

Talán bonyolultnak tűnnek ezek az alapszabályok, de ha egyszer végigmegy a beállításokon, utána sokkal kényelmesebben, biztonságosabban és hatékonyabban tud majd tekerni.

Amire egy bringatúrán szükség van...

Ha megfelelően öltözik fel, a komfortérzete is nagyobb lesz. Lássuk hát, fentről lefelé haladva, hogy mi mindent is kell beszereznie a biciklitúra előtt.

  • A legfontosabb védelmi eszköz a bukósisak, ami még kánikulában is kötelező viselet! Mert lehet ugyan, hogy ön lassan és körültekintően teker, de a közlekedési balesetekben sajnos gyakran a vétlen fél az áldozat... Ezért aztán ezen nem érdemes spórolni.
  • Felülre válasszon egy jól szellőző kerékpárosmezt, mivel a sima pamutpólóval szemben a technikai anyag nemcsak hogy elvezeti az izzadságot, a hátsó zsebeibe pakolni is lehet, akár egy müzliszeletet, akár a szerelőkészletet.
  • Ha netalán izzad a tenyere, a biztonságos kormányfogáshoz használjon kerékpároskesztyűt, amiből nyári fajtákat is lehet kapni.
  • Hosszú túra előtt mindenképpen érdemes beruházni egy betétes nadrágba. A maximális kényelemhez és a megfelelő funkcionalitáshoz ez alatt ne viseljen fehérneműt! Így elkerülheti, hogy a nyereg feltörje a hátsóját.
  • Ha rendszeresen kerékpározik, előbb-utóbb meg fog barátkozni a pedálba pattintható cipővel: ez a lábbeli sokat segít az egyenletesebb és energiatakarékosabb tekerésben. Sima taposópedál esetén pedig válasszon minél merevebb talpú cipőt, így elkerülheti, hogy megfájduljon és begörcsöljön a talpa.
  • Erre mindenképpen ügyeljen, mielőtt hosszabb túrára indul két keréken!

    Mindig kenje be magát sportoláshoz kifejlesztett napvédő készítménnyel, mert bringázás közben csúnyán leéghet. Erdei túrázás esetén a kullancsriasztó spray is jó szolgálatot tehet.

    Energiafeltöltés menet közben

    Mindig vigyen magával legalább egy vízzel teli kulacsot. Amennyiben a kerékpárján nincs kulacstartó, szerezzen be egy ivótartályos hátizsákot. Fontos továbbá, hogy legyen önnél müzliszelet vagy csoki, ha útközben hirtelen megéhezne.

    Ellenőrizze a technikai felszerelést!

    A nagyobb túrák előtt nézesse át a kerékpárját a szervizben, és defekt esetére akkor is legyen önnél egy kis pumpa, pótbelső és gumileszedő, ha nem tudja megszerelni a bringát! Így ugyanis könnyebben kérhet segítséget, ha menet közben elakad.

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!